Monika Čvorak

 |  Družba

Osvoboditi bradavičke za ženske pravice

© GoToVan, flickr

Te dni so v okviru mednarodnega dneva »zgoraj brez« (International Topless Day) v 60 mestih po celem svetu potekale parade, v katerih so bili udeleženci – zgoraj brez. S tem so želeli opozoriti na pogosto institucionalizirano spolno diskriminacijo, saj je v mnogih delih sveta ženskam prepovedano razkriti prsi, medtem ko za moške to ne velja.

Največja parada se je odvila v New Yorku, podobne so priredili še v Washingtonu, Los Angelesu, Miamiju in Chicagu, pa tudi v Vancouvru, Seulu in Parizu. Na vsaki paradi so se slišali klici, ki so zahtevali enakopravnost žensk, in gesla, kot so: »Osvobodi bradavičko! Osvobodi um!« ter »Bodi toples!« V združenju GoTopless, ki je pobudnik protestov, pravijo, da imajo ženske (tako kot moški) pravico do tega, da so od pasu navzgor v javnosti gole, če tako želijo. Zavzemajo se tudi za deseksualizacijo ženskih prsi. Ker se njihovo prizadevanje umešča v širše področje prizadevanj za enakopravnost spolov, so se odločili, da bo dan, na katerega se bo po celem svetu hodilo brez zgornjih delov, vedno tista nedelja, ki je najbližje dnevu ženske enakopravnosti. Tega v Združenih državah od leta 1971 vsako leto obeležujejo 26. avgusta, z njim pa se spominjajo dneva, ko je bil ratificiran 19. amandma k ameriški ustavi, s katerim so ženske dobile volilno pravico.

Ženske prsi so že od nekdaj trn v peti mnogih. Toda samo v določenih kontekstih – kot predmet poželenja v oglaševanju, filmski in glasbeni ter modni industriji so nekaj povsem običajnega. Problem nastopi, ko se jih ženske odločijo pokazati v družbi (ali na spletu) recimo v znak protesta; ko dojijo svojega otroka; ali pa ker se, na primer, želijo tako sončiti. V Sloveniji je predvidena denarna kazen tako za razkazovanje spolnih organov kot tudi »nedostojno vedenje«, ki ga zakon definira kot »vedenje posameznika ali skupine, s katerim povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine« - precej ohlapna ureditev. V Italiji je za to predvidena kazen 200 evrov, na Hrvaškem, denimo, se pa »neprimerno razkazovanje« lahko kaznuje z dvajsetimi dnevi zapora in kaznijo do 4000 kun. Celo v Avstriji, kjer je FKK kultura sicer dobro razvita, je javna golota prepovedana – nudiste lahko udari po žepu kar za 1000 evrov.

Toda denarne kazni in prsi so komaj začetek. Na svetu obstaja morje zakonov, ki regulirajo, kako naj se ženske oblačijo in kateri del telesa naj raz – ali pa mogoče raje po – krijejo. V Maroku ženskam zaradi odkritega oprsja grozi do dve leti zapora ali celo izgon iz države. V Sudanu jih, če nosijo hlače ali ne nosijo naglavne rute, čaka 50 bičanj (za katera se morajo, ironično, sleči). Toda morda še najbolj bizarno pri celotni stvari je dejstvo, da je v vseh 17 državah, ki imajo glede ženske golote najstrožje zakone in sankcije, dovoljeno posedovati in uporabljati strelno orožje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.