Uredništvo

 |  Družba

Jože Možina med novimi voditelji Tarče?

Jože Možina, Pričevalci ... in zdaj še Tarča?

Jože Možina, Pričevalci ... in zdaj še Tarča?
© Matej Leskovšek

Kot kaže bodo na nacionalki ponovno rošade pri voditeljih oddaj. Po naših informacijah iz uredniških krogov naj bi informativno-pogovorno oddajo Tarča kmalu vodilo pet novih imen: voditelja TV Dnevnika Dejan Ladika in Manica Janežič Ambrožič, voditeljica gospodarskih oddaj in omizij Lidija Pak, voditeljica Polnočnega kluba Vida Petrovčič in avtor Pričevalcev Jože Možina. Menjavali naj bi se tedensko. Urednica  Tarče Ilinka Todorovski nam je potrdila, da bo imela že v četrtek oddaja novo voditeljico - Vido Petrovčič. Kdo ji bo sledil v prihodnje, ne ve. Obžaluje pa dejstvo, da Tarča ne bo več imela zgolj enega prepoznavnega obraza, ki je do zdaj pripadal Jasmini Jamnik. "Vem le, da je v igri za Tarčo več voditeljev in voditeljic," je odgovorila urednica oddaje. 

Zadnja že uradna zamenjava, ki smo ji bili priča, se je zgodila v oddaji Tednik. Urednik oddaje Igor Pirkovič, sicer avtor besedila himne SDS, naj bi sicer na to mesto med drugimi predlagal tudi Jožeta Možino, a so se kasneje odločili za Jeleno Aščić, ki je bila omenjeni stranki zaradi svojih novinarskih razkrivanj že večkrat trn v peti. Tednik bo prvič vodila prav nocoj, dolgoletni voditelj Janko Šopar pa po 44 letih dela na nacionalki odhaja v pokoj. Slednji si je z direktorjem RTV Slovenija Markom Filijem kar prek Facebooka izmenjal nekaj ostrih besed. 

"Za mano je natanko 560 vodenj Tednika, preko 1000 voditeljstev TV Dnevnika, in nekaj tisoč, kdo bi jih znal prešteti, drugih novinarskih prispevkov. Ja, z leti se nabere. In za vse, ki sprašujete, ali bom se naprej ustvarjal priljubljene črno-bele čase, o tem, kako je bilo, naj vam povem, da jih ne bom. Ne po moji volji. Kljub programskemu interesu, da rubrika na koncu Tednika ostane, je prišel ukaz od zgoraj, od generalnega vd (nezakonitega) direktorja mag. Marka Filija, da Šopar kot upokojenec ni primeren in njegovo delo ne bi bilo v skladu s poslovno politiko. Toliko, da veste, spoštovani gledalci, plačniki elektro priključkov, česa za svoj denar ne boste videli in zakaj," je bil kritičen Janko Šopar. 

Nekaj dni kasneje je na Facebooku objavil omenjeno rubriko, ki sicer nosi naslov Bilo je ..., ter pripisal: "Koga moti zgodovina in pogled v filmski arhiv s posnetki o tem kako smo ziveli Slovenci in kaj se nam je dogajalo?" Pod tem se je oglasil tudi igralec Ivo Godnič, ki je napisal, da so posnetki dokument časa, ki ga hočejo prikazat kot "svinčene čase in diktaturo, posnetki pa pričajo ravno nasprotno in logično, da janšiste motijo". Temu je Šopar pritrdil s "točno tako". 

Generalni direktor nacionalke Marko Fili Šoparjevih provokacij ni spregledal, saj je na njih tudi sam ostro odzval: "Škoda, da se sicer plemenita novinarska kariera konča z lažnivim zapisom. Upam, da kot novinar ni deloval tako in da je informacije preverjal pred objavo."

Marko Fili in Janko Šopar sta si ostre besede izmenjala kar javno prek Facebooka

Marko Fili in Janko Šopar sta si ostre besede izmenjala kar javno prek Facebooka
© Facebook

O nacionalki je v Mladini pisala Stanka Prodnik Božič:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.