IK, STA

 |  Politika

Koalicija podpira ministrico za zdravje, o interpelaciji še niso govorili

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc
© Uroš Abram

Na srečanju koalicije z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc je koalicija potrdila, da je enotna in da vsi podpirajo ministrico, je v izjavi dejal premier Miro Cerar. Ali jo bodo na glasovanju o interpelaciji dejansko podprli vsi poslanci koalicije, pa je še prezgodaj, saj o interpelaciji še niso razpravljali.

Je pa Cerar včeraj v izjavi novinarjem po srečanju poudaril, da koalicijski sporazum veleva enotno podporo ministru v takšnih primerih. Kolar Celarčeva je koaliciji po Cerarjevih besedah obsežno in celovito predstavila načrt za prihodnje mesece za izboljšanje stanja v zdravstvu. Ozrli so se nazaj in ugotovili, da je bilo že veliko narejenega, je dodal Cerar. Si pa vsi želijo, da bi ključne spremembe, ki sta jih Kolar Celarčeva in Cerar že napovedovala, v prihodnjih mesecih šle v parlamentarni postopek.

Kolar Celarčeva je koaliciji po Cerarjevih besedah obsežno in celovito predstavila načrt za prihodnje mesece za izboljšanje stanja v zdravstvu. Ozrli so se nazaj in ugotovili, da je bilo že veliko narejenega, je dodal Cerar. Si pa vsi želijo, da bi ključne spremembe, ki sta jih Kolar Celarčeva in Cerar že napovedovala, v prihodnjih mesecih šle v parlamentarni postopek.

Kot je povedala Kolar Celarčeva, 19. septembra poteče notifikacija na predlog prepovedi uporabe tobačnega zakona, nakar bo zakon poslan na vlado in v DZ. Oktobra bo vlada sprejela novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, v katerem celovito urejajo koncesije, kar je v skladu s koalicijskim sporazumom, je povedala ministrica.

Napovedala je še nekatere druge zakone, ki niso zaveza v koalicijski pogodbi, a so nujno potrebni. To so po njenih besedah zakon o kakovosti in varnosti v zdravstvu, zakon o upravljanju in vodenju v javnozdravstvenih zavodih ter novela zakona o pacientovih pravicah, na osnovi katere bodo bolje vsebinsko opredelili tudi pravilnik za ustrezno upravljanje čakalnih dob.

Tudi spremembe na področju zavarovanja oz. sistemski zakon na tem področju bo pripravljen letos, zagotavlja ministrica. Kot je pojasnila, zaključujejo izhodišča za zakon, ki jih bodo preverili v koaliciji. Ministrica sicer lahko naleti na upor pri zdravniških organizacijah, ki so do nje precej kritične. Na vprašanje, kako bo torej izpeljala ukrepe, je odgovorila, da se usklajujejo med drugim s koordinacijo zdravniških organizacij in zdravniško zbornico. Po njenem mnenju so na zadnjih srečanjih zelo približali njihove poglede, zato verjame, da bodo to uspeli dokončati.

O ministrici za zdravje je v aktualni številki Mladine pisal tudi Borut Mekina. V članku z naslovom Moteča ministrica, ki ga najdete tu, pojasnjuje, zakaj so se proti njej zarotili tobačne multinacionalke, farmacevtske korporacije, zasebne zavarovalnice, opozicija, »stroka«, zdravniške organizacije in »vzvodi civilne družbe«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.