Klemen Košak

 |  Mladina 36  |  Politika

Strah pred izboljšanjem

Vlada še vedno neradodarna pri kosilih za revne otroke

Ministri uživajo ob oglaševanju dneva slovenske hranein tradicionalnega slovenskega zajtrka. Ko bi lahko pomagali lačnim otrokom, so bolj zadržani.

Ministri uživajo ob oglaševanju dneva slovenske hranein tradicionalnega slovenskega zajtrka. Ko bi lahko pomagali lačnim otrokom, so bolj zadržani.
© Borut Krajnc

Že leta govorimo o lačnih šolarjih in humanitarne organizacije, ki pomagajo družinam, so prepričane, da dosedanji ukrepi vlad ne zadostujejo. Država v celoti subvencionira šolsko malico za otroke iz družin, katerih dohodek na člana ne presega 53 odstotkov povprečne slovenske mesečne plače, ki znaša nekaj več kot 1000 evrov. Tričlanska družina torej dobi subvencijo za malico, če na mesec prejme manj kot 1750 evrov. Polno subvencijo za šolsko kosilo pa dobi otrok samo, če ima njegova družina manj kot 18 odstotkov povprečne plače na družinskega člana. Kar je zelo malo.

Opozicijski stranki Združena levica in Zavezništvo Alenke Bratušek sta na pobudo društva Petka za nasmeh tako lani predlagali, da bi kosilo subvencionirali vsem, ki mesec preživijo z manj kot 360 evri na družinskega člana (na primer tričlanska družina, ki prejme manj kot 1080 evrov na mesec). Vendar jima koalicija ni pritrdila, saj naj ne bi bilo »socialno pravično«, če bi različno revni dobili enako subvencijo, poleg tega pa tudi ne bi bilo »fiskalno vzdržno«. Namesto tega so določili, da tisti, ki prejemajo med 200 in 300 evrov na družinskega člana mesečno, dobijo 70-odstotno subvencijo, tisti s 300 in 360 evrov na družinskega člana pa 40-odstotno subvencijo. Šolsko kosilo sicer stane okoli 2 evra na dan.

Združena levica bo poskusila še enkrat, saj so njeni poslanci prepričani, da denar ni tak problem, kot trdi vladna stran. Vlada je za dodatne subvencije – torej delne subvencije za tiste, ki na mesec razpolagajo z zneski med 200 in 580 evrov na družinskega člana – rezervirala osem milijonov evrov proračunskih sredstev na leto. Dodatne subvencije so na voljo od januarja in do konca aprila je država zanje porabila malo manj kot 2 milijona evrov. Vsako leto naj bi torej več milijonov evrov ostalo neporabljenih, trdijo v Združeni levici. Rezervirani denar naj bi skoraj zadostoval za povečanje delnih subvencij v polne. »Glede na to, da je subvencioniranje šolskega kosila vsekakor eden izmed potrebnih ukrepov za zmanjševanje stopnje revščine med otroki, ter glede na to, da so sredstva za izvajanje ukrepa v proračunih že zagotovljena, je treba predlagani ukrep nemudoma sprejeti,« so zapisali v obrazložitvi ponovnega predloga za 100-odstotno subvencijo za vse, ki morajo mesec preživeti z manj kot 360 evri na družinskega člana. Tako na primer že dolgo časa kosila subvencionira mariborska občina iz lastnega proračuna.

A to se verjetno ne bo zgodilo. Z ministrstva za izobraževanje so odgovorili, da predvidevajo povečevanje števila prijav na kosilo, predvsem pa spremembam nasprotujejo, ker jih je preveč. »Zakonske spremembe, ki urejajo to področje, so zelo pogoste, kar otežuje delo šol, terja tehnične prilagoditve in povzroča nejasnosti staršem, ki spremembam težko sledijo.«

Revni in lačni bi zagotovo razumeli.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.