IK, STA

 |  Svet

Severna Koreja zahteva od ZDA, da jo priznajo kot jedrsko državo, Južna Koreja bo v primeru jedrske grožnje ukrepala

Severna Koreja je včeraj od ZDA zahtevala, da jo priznajo kot "legitimno jedrsko oboroženo državo". Režim v Pjongjangu je ta teden izvedel svoj peti in najmočnejši jedrski poskus doslej.

"(Ameriški predsednik Barack) Obama se močno trudi zanikati strateški položaj Severne Koreje kot legitimne jedrsko oborožene države, a je to tako neumno, kot da bi poskušal sonce prekriti z dlanjo," je po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA izjavil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Pjongjangu.

Severnokorejsko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost stopilo v bran jedrskemu poskusu, ki ga je mednarodna skupnost obsodila, češ da je bil to nujno potreben odgovor na ameriško jedrsko grožnjo. Severna Koreja si bo prizadevala okrepiti svoje jedrske sile "v kvaliteti in kvantiteti", je še dodalo ministrstvo.

Severna Koreja je v četrtek na 68. obletnico ustanovitve države izvedla svoj peti jedrski poskus. Po poročanju tamkajšnjih državnih medijev je bil poskus uspešen, ker so dosegli svoj cilj, to je namestitev miniaturne jedrske konice na raketo. To je bil po navedbah južnokorejskih oblasti najmočnejši jedrski poskus severne sosede doslej.

Južna Koreja pa ima načrt za uničenje severnokorejske prestolnice Pjongjang, če bi zaznali, da se severnokorejski režim pripravlja na jedrski napad, je danes poročala južnokorejska tiskovna agencija Yonhap.

Vir v južnokorejski vojski je za Yonhap povedal, da bi balistične rakete in visoko eksplozivni izstrelki v celoti uničili Pjongjang. Še posebej močno bi napadli predele mesta, v katerih se skriva severnokorejsko vodstvo. Pjongjang bi bil "zravnan z zemljo in izbrisan z zemljevida", je dodal vir.

Načrt za uničenje Pjongjanga je bil verjetno predstavljen poslancem južnokorejskega parlamenta po petkovem jedrskem poskusu Severne Koreje, poroča BBC. Ta izolirana komunistična država je v petek izvedla peti jedrski poskus, ki je bil po navedbah južnokorejskih oblasti najmočnejši doslej.