Izak Košir

 |  Mladina 37  |  Politika

Norma prihaja

O mladi konzervativki, ki ima rada svojih pet minut slave

Norma Korošec

Norma Korošec
© Borut Krajnc

Najbrž se boste spomnili tistega »zloglasnega« decembrskega televizijskega soočenja, kjer sta tabor ZA in tabor PROTI debatirala o predlogu zakona o zakonski zveziin družinskih razmerjih (ZZZDR). Skupina nasprotnikov je takrat postregla z nekaj cvetkami, iz anonimnosti pa so se rodili tudi novi mladi spletni antijunaki, zagovorniki tradicionalne družine. Tako sta starejši konservativniobčanki Angelca Likovič in Metka Zevnik dobili svoje »junior« različice v svežih obrazih, kot sta Vesna Vilčnik in Norma Korošec.

Prva je poročena mama, filozofinja, ki se že od leta 2012 javno zavzema proti pravicam istospolnih družin, je predsednica društva Češplja, kluba za »osveščanje spolne energije in zdravo spolnost«, in v zadnjem času tudi voditeljica ter novinarka na Nova24TV.

Druga pa je 22-letna študentka matematike iz Cerknice, ki pravi, da je odraščala brez očeta, desnica pa jo je vzela za svojo. To je šlo celo tako daleč, da so pisali članke in nosili priponke Je suis Norma Korošec, saj so menili, da je bila na prej omenjenem soočenju napadena z vseh strani brez pravih razlogov in da so jo zagovorniki ZZZDR na silo brcnili iz anonimnosti. Za slednjo se kasneje ni skrivala, saj je dala kar nekaj intervjujev ter se za svoja prepričanja večkrat javno izpostavljala.

To je povedala tudi v pogovoru za Siol:»Ne bom rekla, da mi je zelo neprijetno. S pozornostjo sem se navadila kar v redu živeti. Tisti, ki me poznajo, vedo, da se je ne branim. Ni treba, da sem vedno v središču pozornosti, svojih petminut pa imam rada.« V istem intervjuju je razkrila, da je bila njena mama manekenka, a da nje takšna kariera ne mika, saj »ob jabolku in kokainu ne bi živela samo zato, da bi zdržala vse tiste shujševalne kure«. Bi pa imela book (zbirko fotomodelskih fotografij), je dodala, saj je po njenem to izvedljivo, »ne da bi izgubila dostojanstvo«.

Norma je danes aktivna članica Gibanja za otroke in družine Aleša Primca. Pred kratkim je gibanje v državni zbor dostavilo 7664 podpisov državljank in državljanov, ki se zavzemajo, da bi babice in dedki postali posvojitelji svojih vnukov, če so ti izgubili starše ali jim je bila odvzeta roditeljska pravica. Dejstva, da je posvojitev pri starih starših po mnenju strokovnjakov v nasprotju z načelom največje otrokove koristi, ne upoštevajo. Gibanje igra na čustva množic in velikokrat omenja situacijo dveh dečkov iz Velenja, zaradi katerih je jokala skoraj vsa Slovenija.

Norme Korošec ne gre podcenjevati. Najbrž ni naključje, da je Aleš Primc maja pred državnim zborom, ko je predstavil ekipo svojega političnega gibanja, prav njej zaupal nož in ji dovolil, da razreže torto.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.