IK

 |  Družba

Upravni odbor ZZZS podaljšal razpravo o plačljivi kontracepciji

© Changemakersorg.com

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na današnji seji med drugim obravnaval tudi predlog sklepa o določitvi nove terapevtske skupine zdravil hormonskih kontraceptivov. Predlaganega sklepa danes ni sprejel, saj je odločil, da je potrebno nadaljevati razpravo o tem predlogu, v sklopu katere se naj podrobno predstavijo strokovni razlogi za uvedbo novosti ter soočijo z nekaterimi zadržki. Zakaj morata biti in kontracepcija in splav neodtujljivi pravici žensk in deklet pa je tudi osrednja tema nove Mladine, ki izide jutri.

Upravni odbor ZZZS je v razpravi ugotovil, da obstajajo utemeljeni strokovno-medicinski in ekonomski razlogi za uvedbo terapevtske skupine zdravil hormonskih kontraceptivov, ki ne bodo poslabšali javnega zdravja žensk, pravic žensk, niti materialnega ali drugega statusa žensk. Ker pa so bili v javni razpravi izraženi predvsem zadržki, povezani s strahom za zdravje in pravice žensk, ki jih je potrebno iz socioloških razlogov upoštevati, pa tudi nekateri politični in ideološki zadržki, je Upravni odbor ZZZS ocenil, da je potrebno v podaljšani, argumentirani in strpni razpravi na zadržke utemeljeno odgovoriti. Predlog je namreč pripravila strokovna služba ZZZS in se pri tem uskladila s predstavniki ginekološke stroke v Sloveniji. 

"Razlogi za uvedbo nove terapevtske skupine zdravil so ekonomsko neupravičene razlike v cenah med posameznimi kontraceptivi (po oceni ZZZS so vsi izdatki za ta zdravila za 37,5% previsoki), zato z uvedbo nove terapevtske skupine od proizvajalcev zdravil pričakujemo znižanje cen zdravil na raven cene zdravila z najugodnejšim razmerjem med stroški in učinki zdravljenja. Na podlagi dosedanjih izkušenj z uvajanjem te terapevtske skupine zdravil upravičeno pričakujemo od proizvajalcev zdravil, katerih cene so danes ekonomsko neupravičene, da bodo cene svojih zdravil znižali, tako da tudi zanje ne bodo potrebna doplačila, saj v nasprotnem tvegajo, da se bo njihov tržni delež v Sloveniji zmanjšal," je ZZZS zapisal v sporočilu za javnost.

Posebej je opozaril, da uvedba terapevtskih skupin ne uvaja obveznih doplačil, temveč zagotavlja, da bodo proizvajalci zdravil zaradi večje konkurence znižali cene primerljivih zdravil, tako da bomo lahko zavarovankam kljub pomanjkanju finančnih sredstev v zdravstveni blagajni še naprej zagotavljali visoko raven dostopnosti do kontraceptivov.

Po mnenju upravnega odbora ZZZS bodo zavarovanke na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja še vedno upravičene do njim ustreznega kontracepcijskega sredstva brez doplačila – predlog po njihovem torej ne uvaja obveznih doplačil ali plačljive kontracepcije: "V posamezno terapevtsko skupino zdravil se namreč vključijo vse farmacevtske oblike, ki nimajo pomembnih razlik v klinični učinkovitosti in varnosti. Če pa je v terapevtski skupini zdravilo, ki ima zaradi farmacevtske oblike, načina uporabe ali kliničnih lastnosti v smislu učinkovitosti in varnosti prednost za zavarovano osebo, se mu določi dodana vrednost, izražena v odstotku cene primerljivega odmerka ( v tem primeru bo doplačilo manjše ali pa ga sploh ne bo). V primeru zdravstvenih razlogov, ko enakovredna hormonska kontracepcija z drugim zdravilom iz terapevtske skupine zdravil ni možna, pa lahko zavarovana oseba prejme zdravilo brez doplačila, enako kot to že velja za medsebojno zamenljiva zdravila."

ZZZS meni, da na področju financiranja zdravil zaenkrat še sledi razvoju in brez večjih zaostankov razvršča na listo vsa najpomembnejša nova zdravila. Dosedanji obvladovalni mehanizmi (določanje cen zdravil na JAZMP na osnovi mednarodnih primerjav, sistem najvišjih priznanih vrednosti, krovni dogovori med ZZZS in farmacevtskimi družbami in dogovori za nova zdravila) so po njihovem v zadnjih letih omogočali uspešno obvladovanje izdatkov za zdravila. "V letošnjem letu pa je prišlo do večjega razkoraka med planiranimi in realiziranimi izdatki - tako so bili izdatki ZZZS za zdravila v obdobju januar - avgust 2016 za 16,3 milijonov evrov višji v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta. Do najvišjih rasti izdatkov je letos prišlo pri novih učinkovitejših, a bistveno dražjih zdravilih za zdravljenje hepatitisa C, sledijo izdatki za nova zdravila: za multiplo sklerozo, za rak, za psoriazo, za Gaucherjevo bolezen, za HIV... Če je ZZZS doslej dobro sledil razvoju novih zdravil, bo to v prihodnje vse težje. Razmišljati je potrebno o uvedbi novih virov financiranja ter o nadaljnjih ukrepih za bolj učinkovito obvladovanje izdatkov za zdravila. Brez tega ni realno pričakovati, da bo možno ohranjati sedanjo, zelo visoko raven zagotavljanja zdravil iz javnih sredstev," še pojasnjujejo v sporočilu za javnost. 

"Obstaja več različnih vrst kontracepcije, oziroma preprečevanja zanositve, ena izmed njih so hormonski kontraceptivi. Če zdravila proti zanositvi vsebujejo dva hormona, so to kombinirani hormonski kontraceptivi. Vsebujejo estrogen in progestogen ter preprečijo jajčnikom, da bi sproščali jajčeca in obenem zadebelijo sluznico materničnega vratu, kar spermi prepreči dostop do jajčeca. V Sloveniji so na voljo vse sodobne metode hormonske kontracepcije. V celoti so krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, dostopne in učinkovite v zagotavljanju reproduktivnega zdravja žensk. Izbira ustreznega zdravila je odvisna od več dejavnikov, varnosti, učinkovitosti prenašanja, načina življenja, sledenja smernicam, vpliva farmacevtske industrije, ekonomskega in administrativnega vidika ter od značilnosti zdravnika in bolnika," dodajajo v ZZZS.

Uporaba hormonske kontracepcije v Sloveniji je dosegla vrh leta 2008, od takrat se znižuje, po nekaterih ocenah jo uporablja več kot 80.000 žensk. Glede na število žensk v rodni dobi uporablja hormonsko kontracepcijo 17 odstotkov žensk v starosti od 15 do 49 let. Večina (96 odstotkov) uporabnic hormonske kontracepcije uporablja kombinirano hormonsko kontracepcijo (KHK), ki hkrati vsebuje estrogene in progestogene. Večina uporabnic hormonske kontracepcije pa jemlje kombinirano oralno kontracepcijo (KOK) – kontracepcijske tablete 95 odstotkov, le majhen delež (0,6 odstotka) jih uporablja transdermalni obliž in 0,4 odstotka vaginalni obroček. V letu 2015 je prejelo vsaj en recept za zdravila s hormonskimi kontraceptivi 88.215 uporabnic.

Zakaj morata biti in kontracepcija in splav neodtujljivi pravici žensk in deklet pa je tudi osrednja tema nove Mladine, ki izide jutri. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.