IK, STA

 |  Politika

SMC prehitela SDS v javnomnenjski anketi

Miro Cerar (SMC) in Janez Janša (SDS)

Miro Cerar (SMC) in Janez Janša (SDS)
© Borut Krajnc

Na volitvah v Državni zbor (DZ) bi po izsledkih ankete Vox Populi, ki jo za časnik Dnevnik in TV Slovenija izvaja agencija Ninamedia, zmagala stranka SMC. Delo vlade sicer večina še vedno ocenjuje kot neuspešno, a je ta delež v primerjavi z minulimi meseci nekoliko upadel. Več kot polovica vprašanih meni, da naj interpelacija odnese ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc. O tem, zakaj je morala slednja zapustiti Vzajemno, v novi Mladini piše Borut Mekina. 

SMC bi po zadnji anketi Vox Popili na volitvah dobila 14,1-odstotno podporo, sledita SDS s 13-odstotno in SD z 11,1-odstotno podporo. Trem vodilnim strankam sledijo ZL z 8,1-odstotno, NSi s 5,2-odstotno in DeSUS s 4,4-odstotno podporo. SLS bi volilo 2,9 odstotka vprašanih, katero drugo stranko pa 3,6 odstotka anketiranih. Dobra četrtina (26,1 odstotka) se glede podpore ni opredeljevala, 11,4 odstotka vprašanih pa ne bi volilo.

Izračun sedežev v DZ je pokazal, da bi štiriodstotni prag po deležu opredeljenih glasov preseglo sedem strank, tudi SLS. SMC bi po izsledkih te ankete zastopalo 21 poslancev, SDS 19, SD 17, ZL 12, NSi osem, DeSUS sedem in SLS štirje poslanci. Delo vlade je za uspešno ocenilo 34,8 odstotka, za neuspešno pa 62,8 odstotka anketiranih.

Anketiranci so odgovarjali tudi na vprašanja o podpori interpelacijam zoper tri ministre. Anketa je pokazala, da so vprašani najbolj naklonjeni interpelaciji o delu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Več kot polovica (52,5) jih je namreč menila, da bi moral DZ interpelacijo podpreti in ministrico razrešiti. Nasprotno jih je menilo 39,8 odstotka, 7,7 odstotka pa jih je bilo neopredeljenih.

Da bi DZ moral razrešiti ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, je menilo 43,3 odstotka anketiranih, da bi DZ moral interpelacijo zavrniti, pa jih je odgovorilo 40,7 odstotka. 16 odstotkov vprašanih se jih glede podpore Gašperšiču ni opredelilo.

Anketirani so bili še najbolj naklonjeni ministrici za izobraževanje, znanost in šport Maji Makovec Brenčič. Glasovanje za interpelacijo je poslancem predlagalo 37,1 odstotka vprašanih, medtem ko jih 46,8 odstotka meni, da bi morala ostati ministrica. Neopredeljenih jih je bilo 16,1 odstotka.

Med politiki najbolj priljubljen ostaja predsednik republike Borut Pahor, sledita mu evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka Tanja Fajon. Sledijo predsednik SD Dejan Židan, premier Miro Cerar, predsednik DZ Milan Brglez, evropski poslanec Lojze Peterle, predsednica NSi Ljudmila Novak in župan Zoran Janković, prvo deseterico pa zaključuje evropski poslanec Igor Šoltes.

Ninamedia je anketo opravila med 13. in 15. septembrom, in sicer na vzorcu 700 državljank in državljanov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.