Izak Košir

 |  Družba

V Ljubljani te dni več kot 120 vrhunskih filozofov, gledaliških teoretikov in umetnikov z vsega sveta

Mladen Dolar, eden od najvidnejših slovenskih filozofov

Mladen Dolar, eden od najvidnejših slovenskih filozofov
© Borut Krajnc

Jutri bo ob 11. uri tiskovna konferenca za dogodek REPETITION/S: Performance and Philosophy in Ljubljana. Gre za eno od najodmevnejših filozofskih konferenc v Sloveniji doslej, ki se je bo udeležilo več kot 120 vrhunskih filozofov, gledaliških teoretikov in umetnikov z vsega sveta (veliko število udeležencev prihaja tudi iz Avstralije, ZDA in Azije). K odmevnosti konference velik delež prispevajo tudi znana imena vabljenih predavateljev, kot so Mladen Dolar, Alenka Zupančič, Bojana Kunst, Keti Chukrov, Samo Tomšič, Oxana Timofeeva, Andrew Benjamin, Fredie Rokem in Justin Clemens. 

Gre za nov format konference, ki je pravzaprav hibridna forma med konferenco in festivalom - poleg klasičnih predavanj in teoretskih predstavitev, ki bodo potekale v treh paralelnih sklopih, se bo odvilo tudi veliko število predstav, performansov, predavateljskih performansov in instalacij.

Odprtje konference bo v Moderni Galeriji jutri ob 19.30 z informansom Zupančič::Turšič::Živadinov - AKTUATOR: 2016. V naslednjih dneh se bosta predstavila umetnika Bara Kolenc in Atej Tutta z razstavo Retorika: Trenutek Potem in s performansom Zasebne misli 2°, konferenco pa bosta zaključili predstavi dveh kolektivov The Family in The Collective iz Avstralije, Melbourne.

Od 21. do 24. septembra bo potekal pester program na različnih lokacijah v Ljubljani: v Mestnem Muzeju in na Filozofski fakulteti, v galeriji Vžigalica, v Kinu Šiška, v Plesnem Teatru Ljubljana, v Kreatoriju in v Pritličju. Več o programu si lahko preberete na tej povezavi. Za obiskovalce iz Slovenije je udeležba na konferenci brezplačna, potrebna pa je predhodna registracija, ki jo najdete tu

Konferenca se ukvarja z enim najaktualnejših konceptov sodobne filozofije - z vprašanjem ponavljanja, ki ga po eni strani povezuje z aktualnimi političnimi in ekonomskimi vprašanji ter vprašanji novih tehnologij, na drugi strani pa s teorijo performansa, s filmom in zgodovino umetnosti. Ljubljanska filozofska šola (Dolar, Zupančič, Žižek), pri kateri se nemška klasična filozofija povezuje z lacanovsko psihoanalizo v edinstveno kritiko ideologije, nam je dala nekaj najpomembnejših koncepcij ponavljanja in uprizarjanja, vsaj v okviru, kjer se dotikata subjektivnosti in političnega.

Eden od osrednjih ciljev konference je med drugim tudi raziskati in poglobiti uporabnost koncepcij ljubljanske šole v nastajajočem polju filozofije uprizarjanja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.