IK, STA

 |  Politika

SD: Obdobje obljub je končano, od koalicije pričakujemo še več

Dejan Židan, predsednik SD

Dejan Židan, predsednik SD
© Borut Krajnc

V SD po prvih dveh letih sodelovanja v vladi Mira Cerarja izpostavljajo uspehe, med katerimi je upad brezposelnosti, vendar od koalicije pričakujejo še več. Predsednik Dejan Židan svari, da je čas obljub končan. Med prioritetami izpostavlja izboljšanje razmer v zdravstvu, saj so "trenutni rezultat delovanja te vlade bistveno daljše čakalne vrste". Kot je na novinarski konferenci spomnil Židan, v času te vlade beležijo gospodarsko rast, hitro zmanjševanje števila nezaposlenih in naraščanje zaposlenih. A po njegovih besedah vedo, da se življenje v Sloveniji ni začelo s to vlado. "Dobri gospodarski rezultati so posledica delovanja te, a tudi prejšnjih vlad in ugodnih zunanjih razmer," je dejal. 

Kot pomembno je izpostavil politično stabilnost, a ob tem poudaril, da so bolj ambiciozni. "Prav je, da ljudje pričakujejo še več, tudi v SD od delovanja koalicije v prihodnjih dveh letih pričakujemo še več," je priznal.

Po njegovih besedah je nepredstavljivo, da čakalne dobe v zdravstvu še vedno naraščajo. Zato je cilj sprejetje ukrepov do konca leta ter večkratno zmanjšanje čakalnih dob do konca mandata. Ob tem v SD pričakujejo uresničitev obljube, da bodo pomagali celotnemu varnostnemu sistemu, torej izboljšali položaj tudi poklicnih gasilcev, vojakov in policije v pravosodnem sistemu.

Židan je še spomnil, da je položaj Slovenije v prihodnje odvisen od stabilnosti EU, zato pričakuje aktivnosti pri pozicioniranju Slovenije po brexitu. SD v prihodnjem delovanju vlade pričakuje še bistveno izboljšanje statusa upokojencev, med drugim oblikovanje demografskega sklada ter razrešitev vprašanja dolgotrajne oskrbe.

Spomnil je, da so glavne obljube vlade navedene v koalicijski pogodbi in akcijskem načrtu, ki ga bo vladna ekipa pregledala na petkovem delovnem posvetu. Po Židanovih besedah se zavedajo, da se koalicijska pogodba navezuje na obljube v celem mandatu, a partnerje že opozarjajo na nekatera tveganja, med katerimi so razmere v zdravstvu.

Po Židanovem mnenju mora koalicija pokazati, da je ena od možnosti v prihodnjem mandatu podobna struktura vlade, kot je sedaj, "kjer pa bodo verjetno razmerja med strankami nekoliko drugačna". Če se stranke vladne koalicije spopadajo, je rezultat le pasivnost njihovih volivcev, ugotavlja Židan, ki zato verjame, da so dovolj politično zreli, da tega ne bodo počeli.

Člani vlade iz vrst SD so predstavili tudi dosežke na svojih resorjih in načrte. Židan je med dosežki ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naštel potrjen program razvoja podeželja, državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak pa na svojem resorju ustavitev trenda padca obrambnih izdatkov.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je med najvidnejšimi kazalci izpostavila upad števila brezposelnih pod 100.000 ter naraščanje števila zaposlenih. Ena od prioritet ostaja reorganizacija centrov za socialno delo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.