Izak Košir

 |  Mladina 39  |  Politika

Varna vožnja

Od nevarnega do varnega in varčnega voznika

Henrik Gjerkeš

Henrik Gjerkeš
© Mladina

Decembra bo minilo šest let, odkar so takratnega ministra Henrika Gjerkeša po prednovoletni zabavi ustavili policisti. Njihovo pozornost je zbudil zaradi upočasnjene vožnje po ljubljanski obvoznici. Test alkoholiziranosti je pokazal 0,64 miligrama alkohola na liter krvi, to pomeni, da je minister vozil alkoholiziran. Policisti so ga zato pridržali do streznitve. S položaja ministra je nato odstopil, kot je navedel, ker je želel s tem zavarovati svojo integriteto in integriteto vlade. »Novoletna zabava s sodelavci je bila prijetna. Po celem dnevu brez hrane in nekaj kozarcih je bilo alkohola očitno preveč. Dogodek obžalujem.«

Nič takega, ministri odstopajo kot po tekočem traku, a Gjerkeš je minuli teden sodeloval pri projektu Eko reli, ki je potekal v okviru evropskega tedna mobilnosti. Namen projekta je dokazati, da je varna vožnja lahko varčna in do okolja prijaznejša. Tokratni gost je bil nekdanji minister Gjerkeš, ki je na Eko reliju leta 2013 celo zmagal v tandemu z nekdanjim državnim rekorderjem v hitri vožnji in učiteljem varne vožnje Branetom Küzmičem.

Kaj dela minister Gjerkeš danes in kako je dogodek izpred šestih let, če sploh, vplival na njegovo poklicno pot? Dela v dveh zasebnih ustanovah, na Univerzi v Novi Gorici in na Gradbenem inštitutu ZRMK. Kot je povedal, ga zanimajo predvsem obnovljivi viri in zeleno poslovanje.

O neljubem dogodku izpred šestih let pa pravi, da se mu je zgodilo nekaj, kar bi se lahko vsakemu drugemu državljanu: »Plačal sem kazen, odvzeli so mi določeno število točk in dobil sem dobro lekcijo. Večjih posledic zaradi tega kasneje nisem imel.«

Pa obžaluje, da pravzaprav zato ni več v politiki? »V politiko sem prišel, da bi kaj spremenil. Ko so mi bile za to odvzete možnosti, sem šel drugam in zdaj skušam spremembe uvajati na drugih področjih,« odgovarja Gjerkeš, danes očitno previdnejši voznik.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.