Darja Kocbek

 |  Svet

Pentagon naj bi plačal 450 milijonov dolarjev za izdelavo sleparskih videov

Pentagon

Pentagon
© WikiCommons

Pentagon naj bi britanskemu podjetju za odnose z javnostjo Bell Pottinger plačal 450 milijonov dolarjev za izdelavo sleparskih videov v Iraku, so razkrili britanski preiskovalni novinarji skupaj s časnikom Sunday Times. Te videe naj bi potem uporabljali za sledenje tistim, ki so si jih ogledovali.

Družbo Bell Pottinger je leta 1989 ustanovil svetovalec nekdanje britanske premierke Margaret Thatcher za odnose z javnostjo Lord Timothy Bell. Njeni zaposleni so odšli v bazo ZDA v Bagdadu, kjer so sodelovali z visokimi vojaškimi častniki. Martin Wells, nekdanji urednik za videe v družbi Bell Pottinger, je razložil »psihološke operacije«, ki so jih izvedli za vlado ZDA, in svojo vlogo v Iraku.

Ko je začel delati, ni vedel, kako velik projekt je to. Domneval je, da gre zgolj za zbiranje novic. Kmalu je ugotovil, da gre za veliko več. Pripravljali so TV oglase, v katerih so Al Kajdo predstavljali v negativni luči, pa novice, ki so bile videti, kot da bi jih pripravljale »arabske televizijske postaje«. Bell Pottinger naj bi snemalce pošiljal na teren snemat videe o bombardiranjih Al Kajde, ki so jih njegovi uslužbenci potem uredili kot novice. Te novice so bile v arabščini in so jih pošiljali lokalnim TV postajam.

Tretja naloga propagandistov Bell Pottinger je bila priprava sleparskih videov Al Kajde. Wellsu so povedali, kaj je treba narediti in da je treba uporabiti posnetke Al Kajde. Trajati morajo 10 minut, biti v določenem formatu in kako jih je treba kodirati. Ameriški vojaki naj bi zgoščenke s temi videi odvrgli, ko so napadali cilje, recimo hiše. Tem videom so sledili in jih našli tudi v ZDA.

Kar so angleški propagandisti naredili, je potrdil nekdanji general David Petraeus kot komandir koalicijskih sil v Iraku. Včasih je njihovo delo potrdila tudi bela hiša, je še dodal Wells. Ameriški originali novic so pogosto ostali skriti.

Pentagon je potrdil pogodbo z družbo Bell Pottinger za delo v Iraku za skupino za informiranje (Information Operations Task Force - IOTF) s tem, da so po njegovi razlagi bile vse informacije, ki jih je obiavila skupina IOTF resnične.

Družba Bell Pottinger je leta 2012 spremenila lastništvo. Sedanja družba ni povezana s skupino, ki je delala v Iraku in je bila ukinjena leta 2011. Ključni ljudje, ki so delali na področju »psiholoških operacij«, zanikajo, da so sodelovali pri sledenju tistih, ki so si ogledali posnetke.

Ameriški Daily Beast navaja, da dokument, ki so ga pridobili britanski preiskovalni novinarji, potrjuje, da je v določenem času na zadevi delalo skoraj 300 Britancev in Iračanov. Sodelavci Bell Pottinger so prišli v Irak kmalu po invaziji ZDA. Marca 2004 jim je začasna iraška oblast dodelila nalogo »promocija demokratičnih volitev«, kar v svojem letnem poročilu navajajo kot »aktivnost na visoki ravni«. Toda britanska propagandna družba je kmalu začela opravljati dela na manj visoki ravni.

Lord Bell, ki je letos odstopil s položaja direktorja Bell Pottinger, je za Sunday Times potrdil možnost sledenja videoposnetkov, kakršnega je opisal Wells, a sam s tem ni bil seznanjen.

Irak je bil privlačna država za komunikacijske družbe. Britanski preiskovalni novinarji ugotavljajo, da je bilo med letoma 2006 in 2008 plačanih več kot 40 družb za televizijske in radijske storitve, video produkcijo, oglaševanje, izvajanje anket v Iraku.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.