Uredništvo

 |  Družba

Slovenija nedaleč od Poljske: zarodek na cerkvi kot protest proti pravici do splava

Posnetek zarodka, ki krasi pročelje Frančiškanske cerkve na Prešernovem trgu v središu Ljubljane

Posnetek zarodka, ki krasi pročelje Frančiškanske cerkve na Prešernovem trgu v središu Ljubljane
© bralka Mladine

Kako daleč je Slovenija od Poljske, kjer se ženske leta 2016 borijo za svojo pravico do splava, pričajo nedavne projekcije na cerkvah, ki vrtijo filme o zarodkih. In to celo na pročelju Frančiškanske cerkve na Prešernovem trgu v središču Ljubljane. Za kakšne vrste filma gre, si lahko ogledate spodaj v sorodnih posnetkih, ki jih promovirata gibanje 40 dni za življenje in Zavod Živim

Pred kratkim smo prepoved splava problematizirali tudi v Mladini in tej tematiki posvetili naslovnico. Naslovno temo je pisal Grega Repovž, ki je izpostavil, da so spolne in reproduktivne pravice žensk in dekletrazmeroma nove pravice, saj so zahodne države kontracepcijo legalizirale šele v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja. Urša Marn pa se je v članku Korak nazaj spraševala, ali si res želimo več najstniških nosečnosti in več splavov in opozorila, da se bo zgodilo ravno to, če bo za večino hormonskih kontracepcijskih sredstev treba doplačati.

Prav tako smo poročali o Zavodu Božji otroci, ki je lani začel akcijo Molitev za življenje pred ljubljansko porodnišnico, ki je trajala 40 dni. V sklopu te so prostovoljci vsak dan med šesto zjutraj in šesto zvečer pred porodnišnico molili za vse »nerojene otroke«, za ženske, ki so se namenile opraviti splav, za tiste, ki so to že storile, za zdravstvene delavce, zaposlene v ustanovah, ki opravljajo splav. Članek Molitev proti ustavi Petra Petrovčiča si lahko preberete tu.

ZPaQ8n4w2bg

QeiZxjQD_7E

  • Slika 210987
  • Slika 210988

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.