IK

 |  Družba

MOL poziva pristojne organe, da prepovedo predvajanje filma o zarodku, na Cerkev pa apelira, naj spoštuje ustavo

Projekcija filma v središču Ljubljane na Frančiškanski cerkvi, ki stoji na Prešernovem trgu

Projekcija filma v središču Ljubljane na Frančiškanski cerkvi, ki stoji na Prešernovem trgu
© Nataša Gaši

Zavod Živim, ki se ukvarja z problematiko splava, v okviru svetovnega tedna otroka vsak večer na platnu, postavljenim pred Frančiškansko cerkvijo na Prešernovem trgu predvaja film Čudež življenja, ki plastično prikazuje razvoj fetusa in ustavno pravico do svobodne izbire otrok. Na provokacijo, ki poteka istočasno kot boj žensk za pravico do splava na Poljskem, je odgovorila tudi Mestna občina Ljubljana (MOL), ki ostro nasprotuje vsakemu javnemu izražanju stališč, ki so v nasprotju z Ustavo RS v kakršnikoli obliki, tudi v obliki predvajanja filma, ki nasprotuje prekinitvi nosečnosti, na javnem mestu oz. na mestu, ki je viden z javne površine (npr. fasada Frančiškanske cerkve). "Zgroženi smo nad prikazovanjem in pozivanjem javnosti h kršenju človekovih vrednot in neodtujljive ustavne pravice do svobodnega odločanja o rojstvu svojih otrok. Pozivamo vse pristojne organe, da se projekcija in podobne aktivnosti prepovedo, hkrati pa apeliramo na RKC in cerkvene dostojanstvenike osebno, da se zavzamejo za spoštovanje ustave RS," dodajajo v kabinetu ljubljanskega župana.

Več o filmu in incidentu si lahko preberete na tej povezavi v članku Slovenija nedaleč od Poljske: zarodek na cerkvi kot protest proti pravici do splava. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.