IK

 |  Politika

Varufakis Američanom: Preprečite zmago Trumpa, četudi to pomeni, da podprete Hillary Clinton

Janis Varufakis

Janis Varufakis
© Jörg Rüger / WikiCommons

"Kot tudi v primeru Brexita se ne želimo odzvati v slogu "ostani ali odidi, Clintonova ali Trump". Za nas sta Hillary Clinton in Donald Trump dve strani istega kovanca, bledeči iluziji globalnega kapitalizma, ki nas pelje v neoliberalizem. Bitka med njima je kot bitka med Davidom Cameronom in Borisom Johnsonom v primeru Brexita. Gre za masko elite, ki navija za globalizacijo (Clintonova in Cameron), na eni strani, ter populistični protielitizem na drugi (Trump in Johnson). Resnici na ljubi pa se obe strani hranita ena z drugo, skupaj pa preusmerjata pozornost stran od stvari, ki so resnično pomembne za veliko večino ljudi," je v sporočilu za javnost zapisal nekdanji grški finančni minister in vodja gibanja DiEM25 Janis Varufakis, ki sicer dodaja, da to ne pomeni, da bodo nevtralni, čeprav ne bodo podprli nobenega od predsedniških kandidatov na prihajajočih ameriških volitvah.

Varufakis nadaljuje, da je njihovo sporočilo ameriškim državljanom, da poizkusijo preprečiti zmago Donalda Trumpa brez tega, da bi podprli Hillary Clinton: "Kaj to pomeni v praksi? To pomeni, da vam DiEM25 svetuje, da volite za Jill Stein, kandidatko stranke Zelenih. Noam Chomsky, prav tako član DiEM25, pa je predlagal, da si zamašimo nosove in volimo za Clintonovo."

Varufakis pojasnjuje, da so ta poziv napisali iz dveh razlogov. Prvi je ta, ker Trump načrtno oživlja jezik sovraštva, da bi podžgal državljane, ki se počutijo spregledane. In ker je Hillary Clinton geopolitično nevarna in sužnja Wall Streeta. Slednji očita tudi nedemokratičnost in nekolegialnost ter omeni primer, kako so znotraj demokratske stranke izigrali nominacijo Bernieja Sandersa. Kljub temu Varufakis meni, da se je lažje soočiti s sovražnikom, ki se skriva za retoriko izdajstva, kot s sovražnikom, ki kaže svoj pravi obraz skozi retoriko zamere.

"Drugi razlog pa je strateški," nadaljuje Varufakis, ki meni, da na svetu ni vlade, ki bo kadarkoli podelila demokracijo t.i. vstajnikom: "Vlade lahko pomagajo, vendar tudi z najboljšimi nameni lahko izvajajo le ščepec demokracije, saj demokracija pomeni, da vlada ljudstvo in ne neka izbrana elita. Iz tega razloga ne bo DiEM25 nikoli stoodstotno podprla nobene vlade. S tem v mislih bi glasovali za Hillary Clinton zgolj zato, ker bi njeno predsednikovanje ustvarilo več prostora za za nadaljni razvoj "politične revolucije", ki jo je začel Bernie Sanders."

Varufakis svoje pismo zaključi z besedami, da naj ameriški državljani svoj glas oddajo Jill Stein, zgolj zaradi tega, da se zoperstavijo Clintonovi in Trumpu. V zveznih državah, kjer se obeta zelo tesen izid, pa (kot svetuje tudi Chomsky) svetuje, naj (kljub vsemu) raje glasujejo za Clintonovo. 

Preberite si tudi članek Med dvema smrtma, ki ga je o prihajajočih ameriških volitvah v aktualni Mladini napisal Marcel Štefančič, jr. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.