|  Svet

Donald Trump bo postal 45. predsednik ZDA

Donald Trump, 45. ameriški predsednik

Donald Trump, 45. ameriški predsednik
© YouTube / ABC

Republikanec Donald Trump bo, kljub drugačnim napovedim javnomnenjskih raziskav, postal 45. predsednik ZDA. Tako je odločilo več kot 230 milijonov volivcev in volivk, ki imajo ameriško državljanstvo. Demokratka Hillary Clinton je po poročanju televizije CNN Trumpa že poklicala in mu čestitala za zmago. V nagovoru po objavi izidov je Američanom obljubil, da bo predsednik vseh državljanov ter da bo obnovil infrastrukturo in ustvaril milijone novih služb. Glede mednarodnih odnosov je napovedal, da si bo prizadeval za iskanje skupnih točk in ne konfliktov, v nagovoru pa se je zahvalil tudi soprogi Melaniji.

Trump je zmagal v zveznih državah Kentucky, Indiana, Zahodna Virginija, Oklahoma, Tennessee, Misisipi, Južna Karolina, Alabama, Kansas, Wyoming, Južna Dakota, Severna Dakota, Teksas, Arkansas, Louisiana, Nebraska, Ohio, Misuri, Montana, Severna Karolina, Florida, Idaho, Utah, Iowa, Georgia, Pensilvanija, Aljaska in Wisconsin. Hillary Clinton pa v v zveznih državah Vermont, Illinois, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, Delaware, Okrožje Kolumbija, New York, Connecticut, Nova Mehika, Virginija, Kolorado, Kalifornija, Havaji, Oregon, Washington in Nevada.

Za izvolitev potrebuje predsedniški kandidat najmanj 270 od 538 elektorskih glasov, ki jih je Trumpu tudi uspelo dobiti. 

​​Preberite si tudi besedilo Mladinine dopisnice iz ZDA Katje Perat z naslovom Rojstvo fašizma iz duha razočaranja.

mNmlDNsoQY0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.