Izak Košir

 |  Mladina 45  |  Družba

Slaba banka proti skvoterjem

Napad na izolski Argo

Požar v izolskem Argu

Požar v izolskem Argu
© Facebook / Argo

Poleg Roga in Sokolca spoznajte še eno avtonomno območje – Argo, skvoterski prostor v Izoli, ki prav tako deluje samoorganizirano in neprofitno, namenjen pa je kulturi, sociali, ekologiji in druženju. Oziroma kot pravijo njegovi uporabniki, tam se gradi na enakopravnosti, solidarnosti in spoštovanju drugega. Zapuščeno stavbo nekdanje tovarne je skupnost zasedla pred dobrim letom, namen je bil podoben kot pri Sokolcu in Rogu, in sicer, da bi jo oživila. »Stavbe nekdanje tovarne so bile dolga leta zapuščene in degradirane, vendar DUTB, ki ima trenutno v lasti nepremičnino, zanje ni skrbel, čeprav so pod spomeniškim varstvom. Leta degradacije so vanje privabila vandale in odvisnike, mladina je tja zahajala popivat, poleg vsega pa je Argo postal odlagališče ilegalnih odpadkov. Vse to lastnikov očitno ni motilo. Naša skupnost je nato prostore očistila, sanirala in jim vrnila prijeten videz,« pojasnjuje eden od uporabnikov Arga in dodaja, da skupnosti pripada posestna pravica, saj prostore upravlja več kot leto, vanje pa ni nasilno vdrla, ker so bili odprti, stavbe pa zapuščene.

Pred približno pol leta so se odločili, da popestrijo delovanje in začnejo prirejati tudi dogodke, organizirali so koncerte, filmske večere, razstave, okrogle mize, tečaje glasbeni festival. Poleg tega so nekajkrat priredili dobrodelni dogodek Food not bombs (Hrana ne orožje), kjer so ljudem ponudili brezplačen topli obrok, vrstile so se čistilne akcije (Skvoti čistijo naravo). Vsi dogodki so bili neprofitni.

»V Argo prihajajo izvajalci iz vsega sveta in mislimo, da nikjer v Izoli ni tako pestrega programa. Morda sta samoorganizacija brez hierarhije in neprofitnost motili slabo banko, represivne organe in institucije, saj so policisti pred kratkim fizično napadli uporabnike prostorov,« pojasnjujejo uporabniki in poudarjajo, da s svojim delovanjem ponujajo alternativo kapitalizmu. Tam pa so, tako argovci, »dobrodošli vsi dobromisleči, ki ne tolerirajo nestrpnosti v nobeni obliki«.

Denar v Argu nima nikakršne moči, dodajajo, tam »ni šefov in sužnjev«. Ima pa zato moč v banki, ki ostaja lastnica zemljišč. Argovci pravijo, da bodo kljub ustrahovanju delovali naprej. Pogumno, ni kaj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.