Staš Zgonik

 |  Mladina 46  |  Družba

McDonaldsova učna ura

Šolska lekcija iz (ne)zdrave prehrane

McDonald'sov dvojni cheeseburger

McDonald'sov dvojni cheeseburger
© Evan Amos / WikiCommons

Prejšnji četrtek je bil na ljubljanski Osnovni šoli Miška Kranjca dan hrane. Učenci višjih razredov so poslušali predavanje o medu in pomenu čebelarstva. Znani kuhar Bine Volčič je na delavnici prikazal proces izdelave masla iz smetane. Odšli pa so tudi na obisk restavracije McDonald’s in si tam ogledali skladiščenje in potek priprave hrane. Nazadnje so bili deležni pogostitve. Obisk šolarjev v restavraciji, ki velja za sinonim za nezdravo prehrano, je na družabnih omrežjih zbudil kar nekaj začudenja in ogorčenja. Sploh v času, ko nezdravo prehranjevanje in čezmerna telesna teža veljata za dve izmed največjih težav današnjih mladostnikov, se zdi takšna poteza šole sprta z zdravo pametjo.

Tako meni tudi dr. Nataša Fidler Mis, strokovnjakinja za prehrano z ljubljanske Pediatrične klinike. »Menim, da je v času epidemije debelosti in porasta sladkorne bolezni povsem neprimerno, da so učenci ne le obiskali McDonald’s, temveč da so tam celo uživali hrano. V Sloveniji imamo veliko odličnih obratov, ki pripravljajo zdrave obroke hrane in imajo ustrezno urejeno kuhinjo z vsemi potrebnimi certifikati.« Na Osnovni šoli Miška Kranjca na stvar gledajo z drugega zornega kota.

»McDonald´s smo otrokom ponudili izključno zaradi tega, ker so omenjene restavracije med mladimi zelo priljubljene, kot šola pa si ne zatiskamo oči, da je to dejstvo, ki ga otrokom ne smemo prikriti. Pokazati in predstaviti smo jim želeli dobre in slabe strani takšnega prehranjevanja,« sta v odgovoru na naša vprašanja zapisala ravnatelj Jožef Kavtičnik in organizatorka šolske prehrane Lendita Kljajić Garbajs. To je sicer že drugi obisk učencev te osnovne šole v restavraciji McDonald’s. »Ker smo lansko leto ugotovili, da je predstavitev korektna in nikakor ni reklama za uživanje hitre prehrane, smo želeli to predstaviti tudi letošnji generaciji sedmošolcev.« Res je, priznavajo, da so otroci dobili nekaj hrane za degustacijo, »vendar vse skupaj ni presegalo četrtine običajnega sendviča«.

Kot zatrjujejo na šoli, so bili prav vsi otroci pred obiskom restavracije seznanjeni s tem, da preslana, premastna in ocvrta hrana ter sladke pijače v večjih količinah, še posebej, če so prepogosto na jedilniku, škodujejo zdravju. »Vse to so otroci slišali tudi od predstavnikov restavracije McDonald’s.« Kot poudarja Kavtičnik, je treba obisk razumeti kot del priprave na življenje. »Osebno menim, da se otrokom ne sme in ne more prikrivati nečesa, s čimer se dnevno srečujejo.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.