Darja Kocbek

 |  Družba

Britanski princ Harry medije obsodil rasizma

V kraljevi palači so bili posebej ogorčeni nad žaljivo in rasistično navedbo v nedeljski izdaji enega od časopisov, ki prikrito problematizira barvo kože Harryjevega dekleta Meghan Markle

Princ Harry je v razmerju z ameriško igralko Meghan Markle, ki je po mamini strani temnopoltih korenin

Princ Harry je v razmerju z ameriško igralko Meghan Markle, ki je po mamini strani temnopoltih korenin
© WikiCommons

Britanski princ Harry je javno obsodil medije zaradi rasističnega poročanja o njegovem razmerju z ameriško igralko Meghan Markle. Pravi, da nikoli do zdaj s strani medijev ni čutil tako »velikega pritiska, preiskav in nadlegovanja«. Iz kraljeve palače so po poročanju Guardiana sporočili, da se princ boji za varnost Meghan Markle in njene družine potem, ko so bili deležni »vala žalitev«. Poklicati so morali celo policijo, ko je enemu od fotoreporterjev uspelo priti v igralkino garažo v Torontu.

Kraljeva palača je v sporočilu izpostavila žalitev enega od britanskih tabloidov, ki je na naslovnici objavil naslov »Harryjeva dekleta na Pornhub«, čeprav so na tej spletni strani za odrasle objavili posnetke Marklove iz televizijske serije Suits, ki niso pornografija. Najbolj pa so princa Harryja šokirala časopisna poročila o »nevarnem razmerju«, ki so po njegovi oceni rasistična in seksistična in so povzročila vihar žolčnih napadov na Marklovo na Twitterju in drugih socialnih medijih, pa tudi v spletnih forumih.

Thomas, oče Meghan Markle, je belopolt, njena mama Doria Ragland je Afroameričanka. Marklova je na svoji spletni strani napisala, da je »pol belopolta pol temnopolta«, kar je bilo izpostavljeno v več člankih o njenem razmerju z britanskim princem. V kraljevi palači so bili posebej ogorčeni nad žaljivo in rasistično navedbo v nedeljski izdaji enega od časopisov, da bi »Windsorji zgostili svojo vodeno svetlo modro kri, bledo kožo Spencerjev in rdeče lase z nekaj bogate in eksotične DNA«, če bi princ in ameriška igralka imela otroke.

Ogorčeni so, ker novinarji obletavajo tako rekoč vsakega prijatelja, sodelavca in bližnjega v življenju Marklove, pa zaradi nadlegovanja njene matere doma v Los Angelesu, ki se je »morala prerivati med fotoreporterji, da je lahko prišla do vhodnih vrat«. Po vsem, kar se je zgodilo, princ Harry ni mogel več molčati, so napisali v sporočilu kraljeve palače. To se dogaja zaradi njega, ne nje. Tradicionalna drža molka zanj ni bila več sprejemljiva. Opozarjajo tudi, da ni naiven in ve, da se bodo objave takšnih zgodb nadaljevale. Ljudem, ki jih bodo v prihodnje brali, je želel sporočiti svoje mnenje, da se ga bodo med branjem spomnili.

Roy Greenslade prav tako v Guardianu navaja, da poročanje o ljubezenski zvezi med Marklovo in princem Harryjem močno diši po poročanju o ljubezenskih zvezah članov kraljeve družine v zadnjih 50 letih od princese Margaret do princev Charlesa in Andrewa. Novost je odločna izjava kraljeve palače z očitki o »odkritem seksizmu in rasizmu«, ki sta v člankih očitna.

Greenslade je prav tako prepričan, da kraljeva palača tabloidov ne bo utišala. Eden od njih je v prvi objavi na spletu izjavo kraljeve palače uporabil zgolj kot potrditev razmerja med princem in ameriško igralko, ni pa omenil očitkov o nadlegovanju medijev.

Trditve časopisnih hiš, da imajo ljudje pravico vedeti, bo po besedah Royja Greensladeja treba previdno uravnotežiti z možnostjo javnega odpora, ker so spomini, da je prinčeva mati Diana umrla, ko so jo zasledovali paparaci, vse bolj živi.

Peter Tatchell je januarja 2009, ko je Barack Obama prisegel kot prvi temnopolti predsednik ZDA, v Guardianu napisal, da so v ZDA s tem imenovanjem na najvišji položaj v državi prestopili rasno mejo, ta pa ostaja trdna na tej strani Atlantika. V bližnji prihodnosti tako kot v preteklih stoletjih ne bo nobena temnopolta oseba ali oseba azijskega porekla primerna, da bi postala voditelj britanske države.

Po britanski ustavi je voditelj države monarh in zdaj je to kraljica Elizabeta II. Položaj monarha in voditelja države je deden, v zadnjem času se deduje v okviru družine Windsor. Windsorji so belopolti in samo njihovi potomci lahko postanejo kralj ali kraljica. To lahko postane le prvorojenec. Ta fevdalni sistem je po Tatchellovih besedah povsem v nasprotju z demokratičnim, egalitarnim in meritokratskim etosom sodobne Britanije.

Voditelj predstavlja državo in njene ljudi, simbolizira vrednote in kulturo. Zagotovo je napačno avtomatsko onemogočati, da bi v raznoliki multikulturni družbi ta spoštovan in cenjen položaj smel zasesti nebelopolti državljan. Sistem monarhije je samodejno rasističen, čeprav ni bil zasnovan s tem namenom. Ne glede na to, kako ga njegovi zagovorniki branijo, je dejstvo, da nebelopolti ljudje v bližnji prihodnosti ne morejo postati voditelji britanske države.

Ko bo kraljica Elizabeta umrla, bo ta položaj pripadel njenemu prvorojenemu sinu Charlesu. Ko bo on umrl, ga bo dobil njegov prvorojeni sin William in tako naprej od belopolte osebe do belopolte osebe. Nekega dne se bo lahko kateri od potomcev Windsorjev poročil z nebelopolto osebo in njun prvorojenec bo lahko postal kraj ali kraljica. Toda zakaj bi morali čakati generacije? Po sedanjem sistemu je najnevednejši, najneumnejši, najnemoralnejši belopolti prvorojeni Windsor bolj primeren za voditelja države kot najbolje informiran, najmodrejši in najmoralnejši temnopolti Britanec ali Britanec azijskega porekla. Možnosti, da bi lahko postali voditelji države tudi preostali belopolti Britanci nimajo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.