Izak Košir

 |  Družba

Otroci brez državljanstva

Več kot polovica evropskih držav ne izpolnjuje mednarodnopravnih obveznosti o otrocih brez državljanstva

© Simon Chang

Na spletu vas čaka peticija, se zavzema za pomoč otrokom brez državljanstva. Razlogi, zakaj otroci ostanejo brez državljanstva, so različni, dejstvo pa je, da nikoli za to niso krivi sami. Na tisoče otrok v Evropi odrašča brez državljanstva, torej brez države, ki bi ji pripadali. Pogosto jim ni dovoljeno obiskovati šolo ali celo zdravnika, kadar so bolni. Mirovni inštitut je v ta namen na spletu objavil zloženko, ki nam pomaga razumeti omenjeno problematiko. V njej med drugim najdemo informacije o izobraževanju in zdravstvenem varstvu teh otrok ter kako jih pomagati zaščiti pred trgovino z ljudmi. 

"Evropske države morajo ukrepati in preprečiti, da bi otroci odraščali brez državljanstva. Večina evropskih otrok brez državljanstva je bila rojena v Evropi in večina njih bi državljanstvo imela, če bi v zakonodajah držav obstajala pravna varovala, ki jih zahteva mednarodno pravo. Pretresljiva realnost pa je, da več kot polovica evropskih držav mednarodnopravnih obveznosti ne izpolnjuje. S tem zanikajo pravico do državljanstva tisočim otrok v Evropi," menijo v Mirovnem inštitutu, ki je aktiven član Evropske mreže o brezdržavljanskosti (European Network on Statelessness - ENS). Slednja s svojo kampanjo No Child Should Be Stateless evropske države poziva, naj pristopijo h Konvenciji Združenih narodov o statusu oseb brez državljanstva iz leta 1954 in Konvenciji Združenih narodov o zmanjševanju pojavov brezdržavljanskosti iz leta 1961.

Poleg tega evropske države poziva, naj odpravijo vrzeli v nacionalni zakonodaji in vzpostavijo celovita pravna varovala za prepoznavanje oseb brez državljanstva in podelitev državljanstva otrokom, rojenim na njihovem teritoriju, ki bi sicer ostali brez državljanstva, in sicer čim prej po njihovem rojstvu. Zavzemajo pa se tudi za to, da tem otrokom zagotovijo dostop do brezplačne in univerzalne registracije rojstev in s tem preprečijo brezdržavljanskost.

VvUMZanVToA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.