Izak Košir

23. 11. 2016  |  Družba

"Demokracija je postala impotentna, politični odpor pa se je izkazal za jalovega"

"Moderna zgodovina se umika dobi barbarske teme in nenehnega nasilja," v svoji novi knjigi, ki jo bo danes in jutri predstavil tudi v Ljubljani, pravi italijanski teoretik Franco Berardi – Bifo.

Berardi Bifo

Franco Berardi 
© Mladina

Ljubljano bo danes obiskal svetovno znani marksistični in medijski teoretik Franco Berardi – Bifo. Slednji je tudi eden najvidnejših pripadnikov avtonomističnega gibanja v Italiji v sedemdesetih letih in ustanovitelj razvpite piratske postaje Radio Alice. Danes je profesor na tehniškem inštitutu Aldini Valeriani v Bologni, kot gostujoči predavatelj pa je obiskal številne ugledne univerze po vsem svetu. Napisal je trideset odmevnih teoretskih knjig in še več pomembnih esejev. Posebej se osredotoča na vlogo medijev in informacijske tehnologije v postindustrijskem kapitalizmu. Danes ob 18. uri bo imel v okviru 32. Slovenskega knjižnega sejma v Cankarjavem domu predavanje in pogovor z naslovom Finančno nasilje in družbeno osiromašenje, jutri pa se bo v MSUM ob 13. uri udeležil novinarske konference ob izidu prevoda svoje knjige Kognitarci in semiokapital. 

V knjigi Bifo očrta poglavitne tehnološke, kulturne in družbene premene, ki so v zadnjih petdesetih letih pripeljale do novih načinov proizvodnje (postfordizem), do prekarizacije dela in fraktalizacije finančnega kapitala, ter pokaže, kakšne posledice je to pustilo na družbenem telesu in njegovih gibanjih. Skozi redefinicijo pomena politične akcije v dobi prekarnosti in analizo sodobne sestave dela s poudarkom na kognitivnem delu Berardi razdela znani marksistični pojem občega intelekta kot analitični koncept in splošno formo sodobne subjektivnosti. Svojo misel razvija v navezavi na izbrane zgodovinske dogodke, skozi katere sledi pogojem mišljenja in razumevanja prehoda od modernega industrijskega dela do kognitivnega dela, ki izvira iz novih tehnoloških možnosti.

"Minilo je sto let od sovjetske revolucije, moderni obeti o napredku in demokraciji tonejo, Evropsko unijo pa z združenimi močmi uničujejo finančni absolutizem, oživljeni nacionalizmi in vojna. Večina prebivalstva na Zahodu se na zaton kolonialne dediščine in nesposobnost demokratične politike, da bi ustavila finančno plenjenje, odziva z zatekanjem v rasizem in nacionalizem, obupano poskušajoč rešiti lastno usihajočo prevlado. Demokracija je na vseh celinah našega planeta postala impotentna, politični odpor pa se je izkazal za jalovega. Zato se moderna zgodovina umika dobi barbarske teme in nenehnega nasilja," v knjigi piše Berardi in dodaja, da je napočil trenutek, da v celoti uporabimo vsebino, vpisano v gibanje, ki se je začelo v šestdesetih letih, in izterjamo vnovično neodvisnost vednosti od kapitalističnega izkoriščanja in vojne: "Napočil je trenutek za premik iz polja politične akcije k polju samoorganizacije kognitivnega dela."

Na njegovem današnjem predavanju v Cankarjevem domu pa boste lahko prisluhnili o neoliberalni agresiji proti evropski blaginji ter izdaji in izginjanju levice po vsej Evropi. Pa tudi o nedavnem Brexitu. 

Z avtorjem se bo po predavanju pogovarjal Nikolai Jeffs. Pogovor bo potekal v angleškem jeziku, brezplačne vstopnice pa bodo na voljo pred Kosovelovo dvorano uro pred začetkom dogodka.

Pred nekaj leti smo v Mladini z Berardijem objavili intervju, v katerem je med drugim povedal, da si je internet prisvojil kapital, prekarnost pa je po njegovem postala temeljna oblika vsakršne delovne aktivnosti. Intervju, ki ga je opravil Mladinin novinar Marjan Horvat, si lahko preberete na tej povezavi. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.