IK, STA

 |  Družba

Odvetniki Melanije Trump slovenske podjetnike opozarjajo, da je njeno ime zaščiteno 

Odvetniška družba Pirc Musar & partnerji, ki v Sloveniji zastopa bodočo prvo damo ZDA, se je oglasila, ker se pojavljajo ideje, da bi ime Trump ali Melania Trump želeli izkoriščati.

Torta Melanija v sevniški restavraciji Julija

Torta Melanija v sevniški restavraciji Julija
© Boštjan Napotnik

Imeni Trump in Melania Trump sta zaščiteni kot blagovni znamki, so danes opozorili v odvetniški družbi Pirc Musar & partnerji, ki v Sloveniji zastopa bodočo prvo damo ZDA. Ob tem poudarjajo, da uporaba podobe kogarkoli v komercialne namene presega namen obveščanja javnosti in je zato nedopustna brez izrecnega dovoljenja.

V odvetniški družbi so v sporočilu za javnost zapisali, da budno spremljajo, kar se dogaja v zvezi z uporabo imena in podobe bodoče prve dame ZDA za poimenovanje različnih produktov.

Ob tem so poudarili, da je tako ime kot podobo posameznika dopustno uporabiti v komercialne namene izključno z njegovim soglasjem - ne glede na vrsto produkta ali storitve. "Želeli bi si, da se podjetni posamezniki tega zavedajo, dodatno tudi, da lahko z uporabo njenega imena za različne produkte in storitve posežejo v njene osebnostne pravice; pravice do časti, dobrega imena in dostojanstva. Nikogaršnje ime ali podoba ne bi smela postati objekt nedostojnega finančnega izkoriščanja," so zapisali.

Izrazili so upanje, da se podjetni posamezniki zavedajo, da uporaba njene fotografije brez njenega soglasja ni dovoljena, čeprav ima tak posameznik ali podjetje na fotografiji avtorske pravice.

"Ker so se pojavljale ideje, da bi ime Trump ali Melania Trump tudi želeli izkoriščati, je prav, da javnost opozorimo, da sta ti dve imeni zaščiteni tudi kot blagovni znamki," so še zapisali v odvetniški družbi Pirc Musar & partnerji.

O gostinski ponudbi v Sevnici, od koder prihaja Melania Trump, je pisal tudi Boštjan Napotnik. Med kulinarično ponudbo je trenutno največji hit torta z imenom Melanija. Sladko in slano izkušnjo posttrumpovske Sevnice si lahko preberete na tej povezavi. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.