Izak Košir

 |  Družba

Odstavili urednico Tarče

Urednica Tarče Ilinka Todorovski je prejela obvestilo, da z novim letom ne bo več urednica Tarče.

© RTVSLO

Menjave in rošade na TV Slovenija se kar vrstijo. Zadnja v tem nizu je tudi menjava urednice osrednje tedenske informativno-pogovorne oddaje Tarča. Urednica slednje je namreč po naših informacijah prejela obvestilo, da z novim letom te funkcije ne bo več opravljala. Ilinko Todorovski smo poklicali in novico nam je potrdila, je pa ni želela komentirati, saj o tem še ni obvestila svojih sodelavcev. 

O tem, kdo jo bo nadomestil, se veliko ugiba, a nič še ni dorečenega. Kot poroča Žurnal24 bo nova urednica oddaje Nataša Rijavec Bartha. Po naših informacijah na nacionalki pripravljajo nekakšno združitev oddaj Tarča, Globus in Točka preloma, vodenje pa naj bi z novim letom prevzela Erika Žnidaršič. Več naj bi bilo (tudi uradno) znano prihodnji teden.

Tarča je pred kratkim požela veliko medijske pozornosti zaradi raziskovalnega novinarstva na temo korupcije v zdravstvu, pred tem pa se je zaradi omenjene oddaje odprla polemika o neprimernosti povabljenih gostov, ko je bila urednica Ilinka Todorovski na bolniški. Več o tem si lahko preberete na tej povezavi. 

O zadevi pa smo dan kasneje po objavi zapisa prejeli tudi pojasnilo vodstva TV Slovenija, ki pravi da četrtkov večerni termin skladno s predlogom Programsko-poslovnega načrta v letu 2017 dobiva novo vsebinsko in oblikovno podobo: "V tem terminu bodo poldrugo uro v živo potekale tri oddaje Informativnega programa: Tarča, Globus in Točka preloma. V okviru projekta celotnega Informativnega programa TV Slovenija poglabljamo sodelovanje med posameznimi uredništvi in pripravljamo enovit termin Informativnega programa. Po potrebi bomo vključevali tudi druga uredništva Televizije Slovenija (šport, kultura …). S tem bomo dosegli večjo povezanost med uredništvi, racionalizacijo delovanja in večjo učinkovitost. Naša želja je, da postane četrtkov termin eden najmočnejših terminov na TV Slovenija, v katerem bomo odpirali družbene, notranjepolitične, gospodarske in zunanjepolitične teme ter nadaljevali posebne oddaje preiskovalnega tipa, kot je bila Tarča Lidije Hren o zdravstvu. Ilinka Todorovski bo, skladno z dogovorom pred nekaj tedni, do konca leta še opravljala delo urednice Tarče, potem pa bo prevzela nove zadolžitve, o čemer se še dogovarjamo."

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.