Gregor Kos

 |  Svet

Odgovor na članek Kaj se zgodi, če država ukine bankovce

V skladu z določili Zakona o medijih vam v objavo posredujemo odgovor na prispevek »Kaj se zgodi, če država čez noč ukine bankovce«, objavljen na Mladina.si 28.11.2015, avtorice Darje Kocbek. 

»Preseneča nas objava glede aktivnosti ene najpomembnejših svetovnih družb, iz katere izvira »ocena«, da naj bi vlada Narende Modija s svojim ukrepom ukinitve določenih bankovcev čez noč »povzročila zgolj kaos«. Kot avtorica sicer pravilno izpostavlja, gre za eno najradikalnejših in posledično najpomembnejših monetarnih reform v največji demokraciji na svetu v zadnjih 70. letih. Na osnovi česa sloni trditev, da obljub in reform predsednik Modi »gotovo ne bo dosegel«, češ da naj bi imeli premožnejših Indijci svoje premoženje v davčnih oazah (v oazah po navadi ni »shranjena« lokalna temveč mednarodna valuta), oziroma, da novih bankovec »dejansko ni težko ponarediti«, seveda ni možno ugotoviti.

Obstajajo pa strokovni razlogi za ukrep indijske vlade. Najmanj je pomemben vladni argument, da so bili umaknjeni bankovci aktivno udeleženi pri terorističnih aktivnostih. Kdor kolikor toliko pozna razmere v Indiji mora razumeti pomen proti-terorističnih aktivnostih, tudi če se slednje izvajajo na monetarnem področju. Daleč najpomembneje pa je, da so državljani Indije razumeli proti-korupcijsko potezo svojega voditelja in njegove vlade. Efekt boja proti korupciji, ki po državi odmeva s sloganom »Modi efekt«, je nezadržen in je pri prebivalcih pozitivno sprejet, ne glede na to, kako čudno se slednje lahko zdi nam na Zahodu. Posredno se z ukrepom začenja tudi nov val digitalizacije Indije, ki presega zgolj osnovno rabo pametnih telefonov in družbenih omrežij. Stimulira se doba digitalnih plačil, ki ustvarja dejansko enega največjih notranjih trgov za tovrstno tehnologijo na svetu. Seveda ne gre zgolj za modno muho, temveč predvsem za vnovič strateško premišljen korak vlade, ki bo prispeval k bistveno večjemu deležu pobranih davkov, kot so današnji. Kar posledično pomeni večje proračunske prilive in premo sorazmerno večjo možnost pomoči vlade in Modija najbolj ranljivim skupinam v Indiji.

mag. Gregor Kos,
pobudnik Strateškega sveta za Indijo,
predsednik, Društvo za mednarodni razvoj