Klemen Košak

 |  Mladina 48  |  Politika

Vrača se »praznik mačka«

Konec krize in en delovni dan manj 

Parlamentarni poročevalec za uvedbo 2. januarja Milan Brglez

Parlamentarni poročevalec za uvedbo 2. januarja Milan Brglez
© Borut Krajnc

To zimo sta božič in prvi dan novega leta na nedeljo, zato so se verjetno številni delavci s še večjim razočaranjem spomnili, da je bil nedavno tudi 2. januar dela prost dan. Te občutke je v torek največja vladna stranka odpravila. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je napovedala, da bo 2. januar prvič po letu 2012, ko ga je delovnega naredila vlada Janeza Janše, spet dela prost.

V Gospodarski zbornici Slovenije so v odzivu takoj poudarili, da bo šlo to na škodo konkurenčnosti slovenskih podjetij, kar bo nazadnje škodilo slovenskim delavcem. Predsednik GZS Samo Hribar Milič je priznal, da po podatkih Eurostata delavci v naši državi na teden delajo dve uri in pol več od evropskega povprečja. Vendar pri nas v delovni čas šteje tudi malica, to pa po njegovem pomeni, da je »efektivnega dela« premalo. Da smo veliko nad povprečjem po tem, koliko delamo bolni in koliko nam delo otežuje organizacijo prostega časa, ni omenil.

Drugi januar bo spet dela prost zato, ker sedaj javnofinančni položaj to dopušča, je pojasnila Simona Kustec Lipicer. Dodala je, da s tem predlogom ponujajo roko sindikatom, ki so še posebej razburjeni zaradi zvišanja zdravniških plač in nadaljevanja varčevanja pri drugih javnih uslužbencih. Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je predlog označil za ciničen poskus, da se oblast odkupi za neetično ravnanje.

Zastavonoša predloga o vrnitvi dela prostega 2. januarja bo kar predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki nadaljuje politiko, ki jo je začel z odprtjem bankomata v Osilnici konec septembra. Na spletnem omrežju Facebook je zatrdil, da »ne gre za poceni populizem«, saj so »o zadevi razmišljali že dolgo«. Lani je vrnitev 2. januarja predlagala opozicijska Združena levica, vendar jo je SMC zavrnila. Največji parlamentarni stranki se je takrat zgodila napaka, kakšne se dogajajo tistim, ki veliko delajo, je razložil Brglez in dodal smeška. Zakaj so se lani zmotili in o čem so potem tako dolgo razmišljali, ni zapisal.

Njegove trditve, da ne gre za populizem, ampak za popravo napake, niso prepričljive. Kot je pred letom in pol povedala poslanka SMC Vojka Šergan, so v nasprotovanju predlogu Združene levice predvsem upoštevali utemeljitve predsednice opozicijske Nove Slovenije Ljudmile Novak. Ona je takrat pojasnila, da z delom 2. januarja izkazujemo »odgovornost do države«. »Kaj pa praznujemo 2. januarja?« je vprašala. In odgovorila: »Samo mačka.« Njeni znanci očitno veliko alkoholnih pijač popijejo (tudi) večer po silvestrovem. Nič hudega, 2. januarja bomo desničarski opoziciji in gospodarski zbornici z veseljem voščili za praznik njunega slabega počutja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.