Laži mi

Da bi se rešila občutka krivde, sem nas prijavila za sodelovanje pri projektu Božiček za en dan. Raje bi videla, če bi bil dedek Mraz za en dan, ampak pustimo formalnosti.

Delavec v rdečem prahu v tovarni božičnih okraskov v kitajskem mestu Yiwu

Delavec v rdečem prahu v tovarni božičnih okraskov v kitajskem mestu Yiwu
© Profimedia

Ob enajstih pokličem varuško in ji povem, da se že vozim z vaje v Novi Gorici. Pravi, da je imela težave z najinim šestletnim sinom, jokal je pred spanjem, češ da je to najslabši dan v njegovem življenju. Miklavž mu ni prinesel nobenega darila, mlajšemu bratu pa je prinesel dve, eno na fizioterapiji in drugo na telovadbi za majhne otroke. Večjih otrok v gimnastični telovadnici ni obiskal. Kateri dan je sploh danes, poleg tega, da je dva dni pred premiero? A je že Miklavž? Pa komu pade na um, da najame umetnega Miklavža samo za eno nadstropje športnega centra? Kako se je to zgodilo? Imela sem pripravljena darilca za oba. Spomnim se, da sem jih za konec tedna dala možu, da bi jih izročil varuški, preden bi šel na koncert. Nič ji ni dal. Pozabil je. Darilca so ostala skrita v shrambi. V naši družini je konec novembra in ves december logistični kaos. Mož, glasbenik, zabava ljudi na novoletnih koncertih, jaz pa besno končujem že kakšno predstavo, ki se bo igrala v abonmaju pred novim letom. Najina otroka, tako kot otroci igralcev, kuharjev, trgovcev in drugih odgovornih za čarobnost decembra, pogosto okrašujeta smreke, gledata lučke, pečeta piškote, rišeta-pišeta pisma dedku Mrazu z različnimi starimi starši in varuškami. Vozim se po mokri avtocesti in histeriziram: pozabila sem na Miklavža, sem najslabša mama na svetu. Ustavim se na prvi črpalki in v napadu slabe vesti kupim kup precenjenih sladkarij. Doma splezam v skrite kotičke shrambe in najdem pozabljeno Miklavževo darilo. Polnoč je že mimo, ko zbudim sina, in prvo, kar mi še napol v spanju reče, je, da je Miklavž pozabil nanj. Zaboli me zaradi slabe vesti. Natvezem mu zgodbico, kako je Miklavž zamešal in je darilo prinesel v Novo Gorico, ker je mislil, da je on na vaji z mano. Ne morem presoditi, ali mi verjame ali ne, preveč je zaspan. Pogleda v vrečko, najde batmansko superorodje, ki si ga je tako želel, ga da pod blazino in omaga. Zmešana sem, zbudila sem otroka sredi noči, da mu lažem. Kako mi bo sploh še kdaj verjel?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.