Ali »bela knjiga« naznanja zaton EU?

Primerjava EU z Jugoslavijo ni več nespodobna. Podobnosti med dogajanjem v osemdesetih letih v Jugoslaviji in v EU zdaj je vse več.

Slovenija dol, Bruselj gor: Violeta Bulc, evropska komisarka in Miro Cerar pri tleh, Juncker in Tajani, predsednik evropskega parlamenta.

Slovenija dol, Bruselj gor: Violeta Bulc, evropska komisarka in Miro Cerar pri tleh, Juncker in Tajani, predsednik evropskega parlamenta.
© Borut Krajnc

Ko oblasti začno objavljati »bele knjige«, je prav, da nas zaskrbi, saj to pomeni, da ne vedo več, kam nas peljejo. Bela knjiga o prihodnosti Evrope kaže, da o EU začenjajo dvomiti celo evropski »državniki«. Zdaj so, tako je videti, v Bruslju le ugotovili, da je prihodnost EU negotova, in tudi, da težave in to, kakšna bo njena usoda, izhajajo iz njene zgradbe oziroma različnih stopenj integracije. Gre za nenavaden dokument, ki se že po kratkosti, predvsem pa po načinu pisanja povsem razlikuje od dokumentov in predpisov, ki jih sicer ustvarja 38 tisoč uradnikov EU v Bruslju. Baročno birokratski slog, v katerem so napisani, in njihov obseg najbrž zagotavljata, da jih malone nihče ne bere, tisti, ki jih morajo, pa nočejo priznati, da jih ne razumejo. Bela knjiga je povsem drugačna. Napisana je v nebirokratskem slogu, v njem pa na nenavaden, lahko bi rekli precej zmeden način predstavlja pet alternativ bodoče EU; vsaka od njih je utemeljena na eni stopnji ali na kombinaciji več stopenj gospodarske integracije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.