Dr. Gal Kirn

 |  Mladina 25  |  Svet

Spomenik neoliberalizmu?

Grenfell Tower je pomemben zato, ker bi lahko postal prva prava materialna podoba konca neoliberalizma v njegovem centru

Če naj bo žrtvam povrnjeno osnovno dostojanstvo, potem te zgradbe zaradi kolektivnega razrednega umora, ki se je zgodil v njej, ne bi smeli nikoli porušiti.

Če naj bo žrtvam povrnjeno osnovno dostojanstvo, potem te zgradbe zaradi kolektivnega razrednega umora, ki se je zgodil v njej, ne bi smeli nikoli porušiti.
© Profimeda

Pri vsakem koncu zgodovinskega obdobja smo priča apokaliptičnim trditvam o koncu zgodovine. Vsak konec pa vselej pride z dominantno podobo, ki jasno ponazarja konec starega in začetek novega. Tako je bila zmaga neoliberalizma potrjena s padcem Berlinskega zidu: zid, ki je simboliziral večno mejo med Vzhodom in Zahodom, med kapitalizmom in socializmom, se je sesul v prah in turizem v nekaj dneh. Krsta z Marxom, socializmom, komunizmom in univerzalno emancipacijo je bila pripravljena na odhod k večnemu miru, medtem ko se večini protestnikov leta 1989 ni dobro sanjalo, kaj bo sledilo padcu zida. Namesto demokracije je na bivši Vzhod prišla nedemokratična privatizacija, ponekod so šok terapijo izvajale vlade močnih držav, drugod pa svetovalci finančnih korporacij.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.