STA

 |  Družba

Umrl hrvaški novinar, pesnik in režiser Predrag Lucić

Predrag Lucić je bil novinar legendarnega hrvaškega anarhistično humorističnega bogomilskega tednika Feral Tribune, znan pa tudi kot boljša polovica dalmatinskega dueta tenorjev skupaj z Borisom Dežulovićem

Boris Dežulović in Predrag Lucić

Boris Dežulović in Predrag Lucić
© Mladina

Po težki bolezni je v Splitu umrl hrvaški novinar, pesnik, dramatik in režiser Predrag Lucić, poročajo hrvaški mediji. Lucić je bil eden ustanoviteljev znanega splitskega tednika Feral Tribune in avtor več knjig. Lani je prejel nagrado judita festivala Splitsko poletje za dramo Aziz ali svatba, ki je rešila Zahod.

Hrvaško novinarstvo in kultura sta revnejša za velikega Predraga Lucića, je danes na svoji spletni strani poročal Novi list. Po ukinitvi tednika Feral Tribune je bil Lucić kolumnist.

Lucić se je rodil leta 1964 v Splitu. Po končani osnovni in srednji šoli v rojstnem mestu je gledališko in radijsko režijo študiral na Fakulteti za dramske umetnosti v Beogradu.

Pri Feralu, ki je bil najprej satirična priloga nedeljske izdaje splitskega časnika Slobodna Dalmacija, je začel sodelovati leta 1985. Med vojno na Hrvaškem je bil poročevalec za Slobodno Dalmacijo.

Z Viktorjem Ivančićem in Borisom Dežulovićem so nato leta 1993 ustanovili samostojni politično-satirični tednik Feral Tribune, pri katerem je bil na začetku glavni in odgovorno urednik. Feral Tribune je prejel vrsto mednarodnih nagrad.

Pri Feralu, ki je bil najprej satirična priloga nedeljske izdaje splitskega časnika Slobodna Dalmacija, je začel sodelovati leta 1985. Med vojno na Hrvaškem je bil poročevalec za Slobodno Dalmacijo.

Lucić je urejal tudi Feralovo založbo. Objavil je več knjig, med njimi zbirko poezije Ljubimci iz Verone leta 2009. Z Dežulovićem sta nastopala v pesniškem političnem kabaretu Melodije Bliska in Nevihte. Njun dvogovor smo leta 2011 objavili tudi v posebni številki Mladina Intervju, ki jo lahko preberete na tej povezavi (stran 126). 

Bil je član hrvaškega pisateljskega društva in hrvaškega centra PEN

Njegovi pesmi, ki jo je napisal ob postavitvi žice na slovensko-hrvaški meji, pa lahko prisluhnete tu. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.