Igor Jurekovič

2. 3. 2018  |  Mladina 9  |  Družba

»Šoping in Graz«

ŠOU za 8. marec dekleta vabi po nakupih

Na slovenskih branikih stereotipizacije in pokroviteljskega odnosa do žensk je zastavo pred kratkim dvignila Študentska organizacija Univerze v Ljubljani. Njen resor za obštudijsko dejavnost 8. marca organizira nakupovanje v graškem nakupovalnem središču Primark – in to prav za »dekleta«. V vabilu so zapisali, da »so se odločili, da dekletom poklonijo njihovo najljubše darilo – celodnevni šoping«. Obiskovalke bodo za le sedem evrov lahko zapravljale v »kar 200 trgovinah, ki ponujajo preko 800 blagovnih znamk«. Vabilo so končali z ugotovitvijo, da »vemo, da je šoping najboljša terapija«. Pokrovitelji izleta so g3spirits, dva fitness kluba in Cockta.

Misel, da se ženska uresničuje z nakupovanjem oblačil in kozmetike, je ponižujoča in skladna s potrošniško logiko. Nemara pa trditev postane še toliko neprimernejša, ko organizator pristavi, da je nakupovanje najboljša terapija. Kakšna terapija? Terapija za neprestano grožnjo ženskim reproduktivnim pravicam? Je nakupovalni izlet rešitev za vsakodnevne izkušnje spolnega nadlegovanja? Podrejanja?

Najboljša »terapija« za spolno neenakost je boj. Na to naj bi tudi opozarjal praznik 8. marec. Povod za razglasitev tega dne za praznik je bila stavka newyorških tekstilnih delavk leta 1909 in od takrat je simbol ženskega boja za enakopravnost. Korenin mednarodnega dneva žensk se denimo zavedajo v študentskem društvu Iskra ter sorodnih organizacijah, kot sta Inštitut 8. marec in 45 dni feminizma. Delovni odbor za feminizem društva Iskra tako za 8. marec pripravlja protestni shod. Predsednica društva Tonja Jerele je pojasnila, da »letos zahtevamo resno lotevanje problematike položaja žensk in korektne rešitve«.

ŠOU se je po javnem ogorčenju hitro posula s pepelom. V uradnem opravičilu so njeni predstavniki zapisali, da se zavedajo »storjene napake in se iskreno opravičujemo vsem, ki smo jih s tovrstnim ravnanjem prizadeli«. Dogodek naj bi napačno »skomunicirali«, saj ga niso načrtovali kot proslavitev 8. marca. V opravičilu vseeno niso pozabili omeniti, kako imenitna je njihova ponudba, za katero se je prijavilo že več kot sto študentk. Dodali so še, da bodo praznik žensk zaznamovali tako, da bodo »po ljubljanskih fakultetah in mestnem središču delili poezijo in prozo o emancipaciji žensk ter opozarjali na boj za politično, socialno in ekonomsko enakopravnost vseh spolov«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.