Intervju: Boris Krabonja

Spoštovani, Boris Krabonja je v intervjuju, ki je objavljen v 14. številki Mladine, kot »v nebo vpijoče laži« označil izjave ministrice dr. Anje Kopač Mrak glede dviga pokojnine na 500 evrov, zato vas prosimo, da objavite naslednji odgovor.

Dejstvo je, da je bil v lanskem letu sprejet zakon, s katerim smo 52.622 upokojencem (med njimi je 33.947 žensk in 18.675 moških) zagotovili 500 evrov mesečne pokojnine, in sicer tudi v primeru, ko so ali bi imeli, zaradi nizkih plač po splošnih pravilih odmerjeno nižjo starostno pokojnino od 500 evrov mesečno. To velja za najnižjo starostno ali invalidsko pokojnino za upokojence, ki so izpolnili »polne pogoje za upokojitev«, ki so bili predpisani z vsakokratno veljavno zakonodajo v letih, ko so se upokojevali. Na ta način smo izboljšali položaj več kot 52.000 upokojencem, ob tem pa nismo posegli v veljavni sistem odmere pokojnin in tudi ne v temeljna načela pokojninskega in invalidskega zavarovanja. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.