Igor Jurekovič

 |  Mladina 16  |  Svet

Bodi zloben

Tehnološki giganti in ameriška vojska

Nekateri zaposleni pri Googlu se upirajo sodelovanju z ameriškim ministrstvom za obrambo. Na direktorja Sundarja Pichaia so naslovili pismo, v katerem zahtevajo, da podjetje prekine »dejavnost, ki bi lahko vodila v smrt številnih ljudi«.

Protestno pismo je podpisalo nekaj več kot 3100 zaposlenih. Vzrok je Googlovo sodelovanje pri Pentagonovem projektu Maven. Ta naj bi ameriški vojski omogočil rabo umetne inteligence za lažje »branje« videoposnetkov. Pentagon želi to tehnologijo uporabiti za izboljšanje brezpilotnih letalnikov, za zagotovitev »večje natančnosti« pri ubijanju. »Menimo, da naše podjetje ne bi smelo sodelovati pri razvoju vojaške tehnologije,« so zaposleni zapisali v pismu.

Google se je na njihovo nasprotovanje odzval z izjavo, v kateri zatrjuje, da njegova tehnologija ne bo »niti usmerjala letalnikov niti ne bo uporabljena za samo bombardiranje«. Vendar protestnikom to ni dovolj, vztrajajo, da »Google razvija tehnologijo za vojaške namene, zato je smiselno predpostaviti, da bo uporabljena za ubijanje«. V pismu nadaljujejo, da bo sodelovanje z ministrstvom za obrambo še bolj ogrozilo že tako načeti ugled podjetja. Komercialna blaginja tega pa ni edina skrb protestnikov, saj »podjetje ne sme prelagati moralne odgovornosti za rabo svoje tehnologije na zunanje izvajalce«. Od direktorja Pichaia tako zahtevajo, »da se zaveže, da Google ne bo nikoli sodeloval pri razvoju vojaške tehnologije«.

Googlovo sodelovanje s Pentagonom ni nič novega. Več članov izvršilnega odbora podjetja je tesno povezanih z ameriško vojsko. Eric Schmidt, nekdanji izvršilni direktor, je član Pentagonovega svetovalnega telesa. Enako velja za sedanjega Googlovega podpredsednika Mila Medina. Google ni edini tehnološki velikan, ki sodeluje z ameriško vojsko. Lani poleti je podjetje Amazon ponosno objavilo, da z ameriškim ministrstvom za obrambo sodeluje pri razvoju tehnologije za lažje identificiranje oseb na posnetkih. Z ameriško vojsko sodeluje tudi podjetje Microsoft. »Zagovor, ki pravi, da z vojsko sodelujeta tudi Microsoft in Amazon, ne zmanjša tveganja za Google. Od drugih se moramo ločiti po sloganu: Ne bodi zloben,« še piše v pismu.

V spopadih prihodnosti nas bo torej ubijala pametna tehnologija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.