Izak Košir

 |  Mladina 23  |  Družba

Slovarček LGBTQAPI+

Pravilna raba in razumevanje kratic spolnih manjšin

Utrinek z ljubljanske Parade ponosa

Utrinek z ljubljanske Parade ponosa
© Uroš Abram

Kratice in pravilna raba teh delajo marsikomu težave. Veliko nejasnosti je pri rabi kratic za opis spolnih manjšin. Včasih se te kratice namenoma rabijo napačno.

Kaj se je zgodilo? Poslanec SDS Branko Grims je na Twitterju in Facebooku pisal o domnevno sporni ideologiji LBTQP, ki naj bi obvladovala levičarske nevladne organizacije. Ta kratica se je večkrat pojavila tudi v članku neznanega avtorja na portalu Nova24TV. Težava je seveda v tem, da se kratica LBTQP ne uporablja. Nobena od organizacij LGBTQ+, na katere smo se obrnili, ni znala pojasniti, zakaj bi kdorkoli v kratici izpustil črko G in dodal P. Morda P označuje panseksualnost, lahko pa zlonamerno tudi pedofilijo. Uporaba kratice LBTQP je vsekakor napačna, celo žaljiva.

Ker tudi dobronamernim bralkam in bralcem omenjene kratice včasih povzročajo težave, jih bomo pojasnili.

Najpogosteje rabljena kratica LGBT označuje lezbijke, geje, biseksualne in transspolne osebe, dodani Q je oznaka za osebe, ki se identificirajo kot queer (oziroma kvir). Gre za tiste, ki poudarjajo, da povezave med spolom, družbenospolno identiteto in seksualno željo niso tako preproste in zlahka umljive, kakor jih prikazujejo tradicionalno razumljene identitete. Queer identitete prevprašuje in se želi izviti iz tradicionalnega diskurza, znotraj katerega delujejo druge spolne identitete.

Kratice oziroma oznake se nadaljujejo, včasih je dodana črka P, ki predstavlja panseksualnost. To je spolna, romantična ali čustvena privlačnost, ki jo občutimo ne glede na spol ali spolno identiteto ljudi, ki nas privlačijo. Panseksualne osebe se včasih imenujejo spolno slepe, saj družbeni in/ali biološki spol ni odločilni dejavnik za to, kdo jih romantično ali spolno privlači. Kot panseksualka se identificira priljubljena ameriška pop pevka Miley Cyrus.

Naslednja črka je A, predstavlja pa aseksualne osebe; te postavljajo nova vprašanja o doživljanju ljubezni in spolnosti, ki zadevajo vse ljudi, ne glede na spolno usmerjenost. Na angleškem govornem območju je aseksualnost definirana kot odsotnost spolne privlačnosti, veliko poudarka je pri tem na razlikovanju med spolno in čustveno privlačnostjo ter na razliki med občutji in vedênjem. Aseksualni ljudje po najstrožji definiciji ne občutijo spolne privlačnosti, lahko pa jih druge osebe privlačijo čustveno in z njimi oblikujejo partnerska razmerja. Prav tako lahko imajo spolne odnose in v njih uživajo, le da ta užitek ni povezan s privlačnostjo, pač pa zgolj s fizično zadovoljitvijo ali čustveno bližino.

Naslednja črka je I, ki označuje interspolne osebe, to so osebe, katerih spolne karateristike ne sodijo zgolj v enega od dveh bioloških spolov. Pri njih je posebno to, da redko same izberejo spol, saj jim je ta nemalokrat vsiljen v otroštvu oziroma se namesto njih o tem odločajo drugi – starši, zdravniki … Spolna identiteta pa je tudi spolna fluidnost (angleško: genderfluid), gre za osebe, ki čutijo, da se lahko njihova spolna identiteta spreminja od enega spola k drugemu. To pomeni, da ni statična.

Zaradi vseh teh pogledov in razlik je najbolje, da se uporablja kratica LGBTQ+, pri čemer znak plus zajema tudi množico drugih neomenjenih spolnih identitet.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.