Izak Košir

 • Izak Košir

  24. 4. 2024  |  Družba

  V Sloveniji želijo zbrati 100.000 podpisov

  V gibanju My Voice, My Choice (Moj glas, moja izbira) so danes pričeli zbirati podpise za varen in dostopen splav v Evropi. Gre za največjo kampanjo Inštituta 8. marec doslej, v okviru katere želijo zbrati milijon podpisov, od tega želijo zgolj v Sloveniji preseči magično mejo 100.000 podpisov. Na današnji novinarski konferenci na Trgu republike v Ljubljani so članice in člani Inštituta 8. marec razkrili, da pri tokratni kampanji sodeluje rekordno število prostovoljcev, direktorica inštituta Nika Kovač pa je ob tem spomnila, da je Slovenija prva država v Evropi, ki je pravico do splava zapisala v ustavo, kar je podedovala po nekdanji socialistični Jugoslaviji, ki je bila na tem področju pionirka.

 • Izak Košir

  2. 2. 2024  |  Mladina 5  |  Kultura

  freekind. / Topel glasbeni objem

  V Sloveniji po navadi umetnike prej opazimo, če pred tem uspejo v tujini. Tako je tudi na freekind., zasedbo dveh glasbenic mlajše generacije – bobnarke slovenskih (natančneje mariborskih) korenin Nine Korošak-Serčič (1991) ter klaviaturistke in pevke Sare Ester Gredelj (1997), v Slovenijo priseljene Hrvatice – širša domača javnost postala pozorna šele, ko sta začeli dobivati nagrade in žeti uspeh onkraj meja. Sami to razlagata s tem, da njuna glasba pač ni slovenski mainstream. Poleg tega ne ustvarjata v slovenščini, temveč v (precej prepričljivi) angleščini. A kaj ju pravzaprav dela tako posebni, da so ju na nastopu na dunajskem festivalu Waves Vienna leta 2021, v obdobju koronske krize, opazili težkokategorniki iz glasbene industrije in jima omogočili mednarodni preboj, ki jima ga lahko zavida marsikateri doma precej bolj izpostavljen glasbenik ali glasbena skupina?

 • Izak Košir  |  foto: Uroš Abram

  8. 9. 2023  |  Mladina 36  |  Kultura  |  Portret

  Tereza Vuk / Pisateljica, ki piše in živi po svoje, zunaj tradicionalnih okvirjev in pravil

  Pisateljica Tereza Vuk (1976), ki jo je v zadnjih letih zaradi njene izjemno samosvoje pisave in prav takšne življenjske zgodbe marsikdo označil za »enfant terrible« slovenske literarne scene, piše že od nekdaj. Sama pravi, da je izstopala že v osnovni šoli, da je pisala najboljše v razredu. A nato se je vedno nesrečno zaljubila in v zvezke objokana pisala predvsem med najstniki priljubljene citate, kot je »umri mlad, bodi lepo truplo«.

 • Izak Košir

  20. 6. 2023  |  Politika

  »Vsi želimo biti vključeni pri oblikovanju slovenske podnebne politike«

  V četrtek, 22. junija, Mladi za podnebno pravičnost s sorodnimi aktivističnimi kolektivi in organizacijami organizirajo novinarsko konferenco, ki bo namenjena tudi za širšo zainteresirano javnost, odvila pa se bo ob 10.30 pred stavbo slovenske vlade, kjer bo ravno takrat potekala seja, na kateri bodo potrjevali novi osnutek nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN).

 • Izak Košir

  11. 4. 2023  |  Družba

  »V Sloveniji splav ni brezplačen za vse«

  Inštitut 8. marec je na današnji novinarski konferenci obravnaval zagotovitev pravice do brezplačne prekinitve nosečnosti. "Ustavne pravice namreč ne morejo biti pogojene s finančnim stanjem posameznikov in posameznic. Stranke koalicije so se pred volitvami zavezale, da bodo varovale pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. Sedaj so na potezi one," je dejala Nika Kovač, predsednica inštituta. 

 • Izak Košir

  2. 12. 2022  |  Mladina 48  |  Družba

  Na svidenje, Twitter!

  V času, ko je mikroblogersko družabno omrežje Twitter prevzel najbogatejši Zemljan Elon Musk, ki je med tviteraše ponovno povabil zaradi sovražnega govora in lažnih novic cenzuriranega Donalda Trumpa, zdaj pa je še dopustil širjenje teorij zarot v povezavi s covidom-19, se je že več kot milijon uporabnikov odločilo zapustiti platformo. A številni od njih so storili napako, ki jih lahko drago stane, zato vam – če ste se odločili, da boste nehali tvitati – ponujamo nekaj koristnih nasvetov.

 • Izak Košir

  15. 10. 2022  |  Politika

  Lista neodvisnih za Ljubljano, ki ima cenovno dostopna stanovanja 

  Pred lokalnimi volitvami se je osnovala tudi Lista neodvisnih za Ljubljano. "Ljubljančanke in Ljubljančani, ki nam je skupen kritičen odnos do nevzdržnega vodenja mesta kot gospodarske korporacije in do zaskrbljujočih tendenc njegovega prihodnjega razvoja, smo se odločili za oblikovanje liste neodvisnih kandidatk in kandidatov za mestne svetnice in svetnike," so zapisali v predstavitvi za javnost. 

 • Izak Košir

  7. 10. 2022  |  Mladina 40  |  Družba

  Več maš, več domoljubja na TV Slovenija

  V novem programskem načrtu za RTV Slovenija bo precej več prenosov bogoslužja, kot smo jih bili vajeni. Javna televizija maše zdaj prenaša 18-krat na leto, po novem naj bi jih 55-krat. Tako je na ponedeljkovi seji programskega sveta RTV napovedal Uroš Urbanija, direktor TV Slovenija. »Če govorimo o neposrednih prenosih, moram povedati, da je to stres za kadre,« je ob načrtovanem povečanju prenosov maš opozoril programski svetnik iz vrst zaposlenih Robert Pajk in želel zagotovilo, da zaradi tega ne bo zmanjkalo zaposlenih drugje. Kadrovska stiska je huda že zdaj, a je Urbanija predlagal, da pač v eno od cerkev namestijo »statične kamere«, in prisotne poučil, »da se da«, a po njegovem »ne tako, kot se je televizija delala pred desetletji«. »Upam, da bo narejen korak naprej,« je še navedel, tudi v odgovor na pomisleke, da bodo jutranja poročila, ki se vračajo na televizijski program, težko ustvarjali le dva ali trije zaposleni.

 • Izak Košir

  16. 9. 2022  |  Mladina 37  |  Družba

  TV Slovenija gledalci množično zapuščajo

  Vloga javne televizije in njeno poslanstvo naj bi bila v prvi vrsti izobraževanje in obveščanje javnosti. RTV Slovenija je svojo glavno vlogo uspešno opravljala, dokler se niso v devetdesetih letih prejšnjega stoletja na trgu pojavile močne komercialne televizije, katerih temeljni cilj je bila predvsem (visoka) gledanost. Področje informativnih TV-oddaj se je z leti pri nas posledično tabloidiziralo, podobno se je zgodilo tudi s tiskanimi mediji, saj so tudi resni časopisi stežka sledili senzacionalističnim vsebinam rumene konkurence, ki jo je vodila želja po večji prodaji. Podobno se je kasneje zgodilo tudi z novičarskimi spletnimi portali.

 • Izak Košir

  22. 7. 2022  |  Mladina 29  |  Družba

  Petka za vse

  V Osnovni šoli Borovje v Zagrebu je učiteljica biologije vsem učencem od petega do osmega razreda zaključila odlično oceno. V šoli njeno ravnanje razumejo kot izraz nezadovoljstva s pritiski staršev. Omenjena učiteljica svoje odločitve za medije ni pojasnila, se je pa za hrvaško televizijo RTL odzvala ravnateljica šole Branka Štefok Boradžija. »Ne moremo reči, da to podpiramo, vsekakor pa razumemo učiteljičino ravnanje. Ne morem in ne želim govoriti v njenem imenu, ampak brez dvoma razumem ta izraz nezadovoljstva in razočaranja nad sistemom ocenjevanja,« je dejala. Željko Stipić, predsednik sindikata zaposlenih v šolstvu Preporod, pa se z učiteljičinim ravnanjem strinja. »Če bi vprašali mene, bi postala osebnost leta, zelo verjetno pa bo dobila opomin, kazen. Razmere so takšne, da ima odlično oceno 90 odstotkov učencev, tu pa gre za 100 odstotkov. Razlika ni velika. Teh 100 odstotkov je sporočilo, da je 90, 80 ali 70 odstotkov groza. Pogosta groza v naših šolah,« je dejal. Z odličnim uspehom na Hrvaškem osnovno šolo konča 60 odstotkov učencev, v srednjih šolah pa je delež odličnjakov 26-odsoten.

 • Izak Košir

  10. 6. 2022  |  Mladina 23  |  Politika

  Ponosna podpredsednica

  Mesec ponosa je v polnem zagonu, pri tem pa je pomembno poudariti tudi vidnost pripadnikov skupnosti LGBTQ+. Pred kratkim smo v Sloveniji z Golobovo vlado dobili prvega ministra, za zdaj je še državni sekretar, ki je razkril svojo istospolno usmerjenost, že nekaj mandatov pa imamo predstavnike oziroma predstavnice skupnosti LGBTQ+, ki so svojo spolno usmerjenost javno razkrili, v državnem zboru.

 • Izak Košir

  18. 3. 2022  |  Mladina 11  |  Družba

  Park izbrisanih

  Ljubljanski mestni svetniki so na ponedeljkovi seji podprli odlok o poimenovanju in določitvi mej dveh parkov na območju Ljubljane - Parka gazel ob Tehnološkem parku Ljubljana in Parka izbrisanih v Centru Rog. Kot izhaja iz obrazložitve, drugo poimenovanje sodi v »del ukrepov za popravo krivic v smislu ohranjanja zgodovinskega spomina«. Konec februarja se je izbrisanim v svojem imenu in v imenu države opravičil predsednik republike Borut Pahor, izbris pa označil za neustavno dejanje in kršenje človekovih pravic. Marsikdo je pri tem sicer cinično pripomnil, da bolje pozno kot nikoli, krivice, ki jih še vedno trpijo številni, ki ostajajo izbrisani in živijo brez urejenega statusa, pa s tem niso odpravljene.

 • Izak Košir

  9. 3. 2022  |  Politika

  Kučan: »Kdor si ne prizadeva za svobodo drugih, si tudi svoje ne zasluži«

  Prvi predsednik Slovenije Milan Kučan je včeraj v Šenčurju spregovoril ob obletnici ustanovitve Kokrške čete in žrtev Pipanove ter Sušnikove družine. V govoru, ki ga je naslovil Ukrajinski boj proti Evropi avtokratskih, iliberalnih, nacionalističnih in nesolidarnih demokracij je poudaril, da se v vojni pokažejo najsvetlejše, pa tudi najtemnejše strani človeka, najvišje vrednote in tudi najbolj zavržna dejanja. Dejal je, da smo pred 30 leti verjeli, da je bila osamosvojitvena vojna poslednja vojna ne le na slovenskih, temveč tudi na evropskih tleh.

 • Izak Košir

  1. 3. 2022  |  Politika

  Kdo laže?

  Minister za zunanje zadeve Anže Logar se je včeraj mudil v Berlinu, kjer je na vprašanja sedme sile odgovarjal v družbi nemške ministrice za zunanje zadeve Annalene Baerbock. Novinarka TV Slovenija Polona Fijavž, ki je bila tam prav tako prisotna, je na Twitterju nato zapisala sledeče: "Vprašanje britanskega novinarja slovenskemu ministru: izbrisali ste tvit, v katerem ste ukrajinske begunce oznacili za kulturno primernejše. Obstaja hierarhija med begunci? Logar: Slovenija podpira breme begunskega vala, sodite nas po dejanjih. Na tvit se ni odzval." Direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija je (prav tako na Twitterju) zaradi tega zapisa novinarko obtožil, da ve, da je britanski novinar na tiskovni konferenci spraševal stvari, ki "ne držijo" in novinarki očital, da "ve, da gre za laž" in da je vse to "propaganda". Ali je Urbanija zgolj slabo obveščen, ali pa je to zapisal namerno, ne bomo ugibali, lahko pa naštejemo zgolj dejstva. 

 • Izak Košir

  30. 12. 2021  |  Mladina 52  |  Politika

  Kje se skriva minister Tonin?

  »Minister za obrambo Matej Tonin bo odgovoril na vprašanje Violete Tomić v zvezi z vlogo Slovenske vojske pri polaganju vencev kolaborantom z nacističnim okupatorjem ob dnevu spomina na mrtve na Žalah. Ugotavljam, da ministra ni,« je pred tednom na seji državnega zbora dejal njegov predsednik Igor Zorčič, nato pa je poslanka Levice, ki je obrambnemu ministru postavila to vprašanje, dodala, da Tonin manjka že drugič. »In kot vidim, se tudi opravičil ni za svojo odsotnost na tej seji državnega zbora. Moje vprašanje ima že mesec dni,« je opozorila. Violeta Tomić je zato (neuspešno) predlagala, naj sejo prekinejo zaradi »ministrove neupravičene odsotnosti«, in na naslednji zagotovijo, da bo prisoten in bo končno odgovoril na vprašanje. »Moj proceduralni predlog je, da prekinete sejo in poiščete ministra,« je vztrajala.

 • Izak Košir

  23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Politika

  Ogledalo

  Na Trgu republike v Ljubljani se je pred stavbo slovenskega parlamenta v ponedeljek, 20. decembra, pojavilo veliko platno s podobami pripadnikov posebnih policijskih enot. Upodobitve grozečih policistov so bile postavljene tako kot kipi, ki krasijo pročelje parlamentarne stavbe in sta jih leta 1959 izdelala akademska kiparja Karel Putrih in Zdenko Kalin. Njune figure na petih granitnih pilastrih simbolno prikazujejo življenje, letošnji »rimejk« pa upodablja policijsko nasilje na protestih pod tretjo Janševo vlado – prikazuje torej današnjo Slovenijo.

 • Izak Košir

  16. 12. 2021  |  Politika

  Kučan: »Z oživljanjem fašizma se srečujemo tudi v Sloveniji«

  Prvi predsednik republike Milan Kučan je imel danes v Muzeju novejše zgodovine v Celju govor na slovesnosti ob 76. obletnici osvoboditve zapornikov iz Starega piskra. Poudaril je, da se z oživljanjem fašizma srečujemo tudi v Sloveniji. "Njegove zametke je mogoče prepoznati v vse bolj avtoritarnem upravljanju države, v brezsramnem poseganju v ustavo, v sistematičnem rušenju pravne države in kršenju človekovih pravic. Dejstvo, da se to dogaja v času resnega spopadanja družbe z virusom, nas ne bi smelo razbremeniti odgovornosti, da prepoznamo, kako poteka spodkopavanje temeljev demokracije in da se mu upremo," je izpostavil Kučan.

 • Izak Košir

  3. 12. 2021  |  Mladina 48  |  Družba

  Izginuli kip

  Pred nekaj dnevi so se Ljubljančani in Ljubljančanke spraševali, kam je izginil kip Ilegalca, simbol vseh ilegalcev v okupirani prestolnici med letoma 1941 in 1945. Spomenik kiparja Frančiška Smerduja je stal v nekdaj Leninovem (danes Argentinskem) parku vse od leta 1953. Zaradi brisanja zgodovinskega spomina oziroma partizanskih simbolov, ki so moteči za sedanjo oblast, so se nekateri zbali, da bo »umaknjen« tudi ta kip.

 • Izak Košir

  19. 11. 2021  |  Mladina 46  |  Družba

  Še en napad na informativni program

  V sredo je v javnost pricurljalo sporočilo novinark in novinarjev informativnega programa TV Slovenija, v katerem pozivajo k premisleku o predlogu programsko-produkcijskega načrta (PPN) za leto 2022. Poudarili so, da uredništvo informativnega programa v snovanje PPN ni bilo vključeno. Pripombe je podpisalo 123 od 143 zaposlenih v informativnem programu TV Slovenija, prepričljiva večina.

 • Izak Košir

  15. 11. 2021  |  Svet

  »Vsi mi lahko spregovorimo skozi naša odločna dejanja – kot državljani«

  V Umanoteri, organizaciji, ki že 25 let sooblikuje trajnostno družbo, so se odzvali na COP26 v Glasgowu. Opozorili so, da nam je podnebni vrh nastavil ogledalo, saj je to, kar je svet trenutno pripravljen narediti, daleč od tega, kar je potrebno za pravočasno ublažitev podnebne krize. "Povprečna temperatura Zemljinega ozračja se je v primerjavi s predindustrijskim obdobjem že povišala za 1,2 °C. Z veliko hitrostjo se približuje meji 1,5 °C, na kateri bi morali zaustaviti globalno segrevanje, da bi preprečili katastrofalne in nepovratne posledice podnebnih sprememb," so zapisali v Umanoteri in dodali, da so imeli okoljevarstveniki glede Glasgowa očitno žal prevelika pričakovnja, ki pa se niso uresničila. 

 • Izak Košir

  5. 11. 2021  |  Mladina 44  |  Družba

  Se še spomnite izbrisanih?

  Na Mirovnem inštitutu so zagnali donacijsko kampanjo #zastatus, namenjeno ureditvi statusa oseb, izbrisanih v času po osamosvojitvi Slovenije. Akcija bo potekala ta in prihodnji mesec, zbrana sredstva pa bodo namenjena poravnavi stroškov zastopanja izbrisanih posameznikov brez statusa. Zakon za urejanje statusa izbrisanih v Sloveniji ne velja več, a tu še vedno živijo ljudje brez statusa. Pot do ureditve tega ni lahka, še manj kratka, traja približno sedem let in še to le, če se kaj ne zaplete. Do končnega cilja za zdaj še ni prišel nihče, četudi gre za osebe, ki v Sloveniji živijo že desetletja. Živijo v strahu, socialni stiski, pestijo jih tegobe staranja, bolezni in druge neprijetnosti.

 • Izak Košir

  29. 10. 2021  |  Mladina 43  |  Kultura

  Pesnica, protestnica ...

  Pesnica, pisateljica in vsestranska umetnica Svetlana Makarovič je prejela Ježkovo nagrado. Podelitev ni bila nič kaj slavnostna, saj že nekaj leti zaradi pomanjkanja finančnih sredstev Ježkova nagrada ni več samostojna prireditev na TV Slovenija, ampak so jo prestavili v oddajo Vikend paket. Toda to nagradi ne bi smelo jemati pomembnosti.

 • Izak Košir

  22. 10. 2021  |  Mladina 42  |  Politika

  Janševih 40 poškodovanih policistov 

  Koordinator Levice Luka Mesec je predsednika vlade Janeza Janšo v ponedeljek v državnem zboru vprašal, kaj bo storil, da se Slovenija ne bo znašla v »začaranem krogu nasilja«, kakršno smo videli na protestih pred dvema oziroma tremi tedni. »Ob teh tako imenovanih nenasilnih protestih je bilo poškodovanih 40 policistov pa nekaj lažje poškodovanih izgrednikov, kot smo zasledili v medijih. Ko te številke postavimo pred sabo, je popolnoma jasno, kdo izvaja nasilje,« mu je odgovoril Janša. Dodal je, da v Sloveniji »ni spirale nasilja, je pa spirala dviga okužb«.

 • Izak Košir

  21. 10. 2021  |  Politika

  Krivi so LGBTQ+ vojaki

  »Ameriški general razkril, kako so nizozemski homoseksualni vojaki posredno zakrivili genocid v Srebrenici.« Tako se je glasil naslov članka na spletnem portalu Nova24TV.

 • Izak Košir

  8. 10. 2021  |  Mladina 40  |  Politika

  Predstavnik »drhali«

  Komisija državnega zbora za peticije je v ponedeljek na skupni seji z odborom za kulturo obravnavala vprašanje rumenih jopičev in Društva za promocijo tradicionalnih vrednot. Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v pisnem prispevku poudaril, da neonacizem »ni in tudi nikoli in nikdar ne bi smel biti v slovenskem javnem interesu«.

 • Izak Košir

  24. 9. 2021  |  Mladina 38  |  Družba

  Kdo je novi direktor TV Slovenija?

  TV Slovenija bo v prihodnjih mesecih kot vršilec dolžnosti direktorja vodil Valentin Areh. Novinarja, vojnega dopisnika in urednika oddaje Odmevi je za ta položaj predlagal generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough.

 • Izak Košir

  17. 9. 2021  |  Mladina 37  |  Družba

  Opravičilo in »dvojni vatli«

  »Vsem, ki jih je oddaja prizadela, se opravičujem,« je zapisala odgovorna urednica informativnega programa na TV Slovenija Manica J. Ambrožič. To se ne zgodi velikokrat – pravzaprav bi se težko spomnili, kdaj so stvari pripeljale tako daleč, da se je urednica informativnega programa na nacionalki opravičila. Tokrat sta ji zagodla voditelj oddaje Intervju Jože Možina, ki svojega simpatizerstva do oblasti ne skriva, in gost, ki ga je povabil v studio, Igor Vovk, direktor zavoda Iskreni.

 • Izak Košir

  10. 9. 2021  |  Mladina 36  |  Politika

  Na potezi ste, gospod minister

  Mehanizem ISDS (Investor-state dispute settlement), ki je zapisan v številnih sporazumih o prosti trgovini, je pravni instrument, ki velikim korporacijam omogoča, da tožijo posamezno državo pred posebnimi tribunali, kadarkoli ocenjujejo, da je ta država sprejela zakonodajo, ki bi lahko škodila njihovim interesom. A veliki senat Sodišča Evropske unije je pretekli teden, 2. septembra, sprejel dokončno sodbo, da je raba tega mehanizma, ki je vključen tudi v mednarodno pogodbo o energetski listini (ECT – Energy Charter Treaty), v nasprotju z evropskim pravnim redom. Gre za pomemben korak, ki bi lahko omejil omenjene ekskluzivne pravice, ki ščitijo interese energetskih korporacij.

 • Izak Košir

  3. 9. 2021  |  Mladina 35  |  Kultura

  Za svobodo (izražanja) se je vredno boriti

  Aprila letos je v ljubljanskem Fotopubu na Tivolski cesti eno uro vsak dan v izložbi stalo 14 golih ljudi, ki so imeli čez glavo poveznjeno polprosojno vrečko. Šlo je za instalacijo Dihaj, ki je nastala pod taktirko Olje Grubić in z geslom: »Pustimo si dihati, pustimo dihati tudi drugim!«

 • Izak Košir

  13. 8. 2021  |  Mladina 32  |  Politika

  »Klientelistični posel«

  Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je za promocijo cepljenja namenil 56 tisoč evrov. Akcija je bila neuspešna, saj ni dosegla cilja, ki je (bil) vsaj 60-odstotna precepljenost.