Uredništvo

 |  Družba

Ker je bil na Facebooku žaljiv do prostovoljk, ki so pomagale beguncem, mora plačati 3000 evrov kazni

Desničarski politik iz Berlusconijeve stranke Forza Italia bo moral za svoje neprimerne izjave plačati globo

Trditi, da ženska, ki zagotavlja pomoč pribežnikom, v resnici išče le seks, je kaznivo dejanje. Tako so razsodili na goriškem sodišču v zvezi z ovadbo, ki so jo prostovoljke goriške nadškofijske Karitas junija 2015 vložile zoper Franca Hasseka, občinskega svetnika iz vrst desničarske stranke Forza Italia, poroča Primorski dnevnik.

Franc Hassek je pred tremi leti na svojem Facebook profilu zapisal, da beguncem pomagajo izključno samske ženske, pri čemer se je spraševal, ali prostovoljke bolj kot zagotavljanje pomoči v resnici zanimajo zgolj spolni odnosi.

Na goriškem sodišču so ugotovili, da je bila Hassekova izjava žaljiva, zato so ga obsodili na plačilo 3000 evrov globe, hkrati bo moral štirim prostovoljkam poravnati še vsaki po 1000 evrov odškodnine. Hassek, ki se sicer na sklep sodišča lahko pritoži, bo moral plačati še približno tri tisoč evrov sodnih stroškov.

Med ženskami, ki so vložile ovadbo, je tudi Ilaria Cecot, ki je bila pred tremi leti pokrajinska odbornica in si je v prvi osebi zelo prizadevala za zagotavljanje pomoči beguncem, še dodajajo v Primorskem dnevniku.

Pred dnevi pa so zaradi žaljivega zapisa na Facebooku, povezanega s prebežniki, sankcionirali tudi 44-letnika iz italijanskega Portogruara.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.