Uredništvo

 • Uredništvo

  14. 6. 2024  |  Politika

  »V EU se obnašamo kot potnik na priklopnem sedežu«

  "Zaskrbljujoče se mi zdi, da sta na listi največje opozicijske stranke kandidata, ki sta brez dvoma bližje skrajni, kot zmerni desnici. To je slabo sporočilo iz Slovenije. Sicer pa menim, da je cela kampanja v Sloveniji pokazala na nerazumevanje tega, kaj so sploh naši cilji in prioritete v EU. Kampanja je bila zaznamovana predvsem z domačimi temami in nikakor z evropskimi. Še zmeraj nismo ponotranjili dejstva, da smo hkrati Slovenci in Evropejci. V EU se obnašamo kot potnik na priklopnem sedežu. Zadovoljni smo z vsem, kar dobimo iz EU. Zelo malo pa smo pripravljeni vplivati na evropsko politiko in aktivno udejstvovati. Od ekipe devetih poslancev ne moremo pričakovati, da bodo aktivno vplivali na usmeritve Evropskega parlamenta."

 • Uredništvo

  14. 6. 2024  |  Politika

  »Prebilič je najbolj spreten politik po Kučanu«

  "Prebilič je najbolj spreten politik po Kučanu. S tistim, kar pove, se ne moreš ne strinjati. Stvari pove na način, ki ni samo všečen, ampak z veliko mero razuma. In vendar stari mački v tem znajo videti dobro taktiko, ki je orientirana samo na enega politika. Mnogi pravijo, da bi mu bilo popolnoma vseeno, katero politično opcijo bi zajahal, samo da bi uspel."

 • Uredništvo

  12. 6. 2024  |  Politika

  Naslovnica nove Mladine / DARILO EVROPI

  V petek izide nova Mladina! V 24. letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 14. junija, razkrivamo, kaj in koga je v resnici izvolila Slovenija. Kaj je naše "darilo" Evropi, preberite v novi Mladini. Ilustracijo na naslovnici je ustvaril nagrajenec Prešernovega sklada in Mladinin hišni karikaturist Tomaž Lavrič. 

 • Uredništvo

  12. 6. 2024  |  Politika

  Milan Kučan / »To še ne pomeni zasuka Slovenije v desno«

  "Glede na politično dogajanje v Sloveniji je ta rezultat pričakovan. To še ne pomeni zasuka Slovenije v desno, kajti če upoštevamo rezultate referendumov o pomembnih družbenih vprašanjih, se kaže slika nekoliko drugače. Vendarle pa je ta rezultat resen opomin za vlado. Je nek trenutek, ker sovpada s polovico mandata te koalicije, da se vlada zamisli. Ne bi pa tega rezultata ne precenjeval niti podcenjeval. Na evropski ravni je porast vpliva skrajnih strank zaskrbljujoč glede na smer razvoja EU, če seveda to smer gledamo z vidika temeljev evropske integracij. Tako da bo ohranjena večina, ki je do zdaj upravljala z našo skupno usodo, pravzaprav morala biti zelo pozorna, da bo zaznavala pravočasno, kam lahko posamezne tendence to skupnost pripeljejo."

 • Uredništvo

  12. 6. 2024  |  Politika

  »Slovenski volilci v veliki meri niso politično polnoletni, ne razumejo, da volitve niso stvar čustev«

  "Interpretacije evropskih volitev so v polnem teku, čeprav razkrivajo nekaj neovrgljivih dejstev. Med temi je prvo, da je bila slovenska volilna udeležba resda boljša od prejšnje leta 2019, a še vedno zgolj 41-odstotna, se pravi približno enaka kot denimo na lokalnih volitvah v Ljubljani. Kar je izredno zaskrbljujoče. Ko torej govorimo o tokratnih zmagovalcih, nikakor ne smemo pozabiti: tudi tu je zmagala 60-odstotna, torej večinska volilna neudeležba. Ta je iz skrajno desne SDS, ki je dobila manj kot 20 odstotkov glasov, naredila triumfalno zmagovalko."

 • Uredništvo

  11. 6. 2024  |  Družba

  »Če že moram biti nekaj določnega, sem Evropejka«

  V članku z naslovom Dolgčas, sladek kot mleko, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine ALTERNATIVE: BIČANJE EVROPE, pisateljica Ana Schnabl piše o tem, da ne glede na to, kje v Evropi se znajde, ne bo doživela kulturnega šoka.

 • Uredništvo

  11. 6. 2024  |  Politika

  »Golob nima razlogov, da bi kazal razočaranje in zaskrbljenost nad rezultati«

  "Golob nima razlogov, da bi kazal razočaranje in zaskrbljenost nad rezultati, ki so za njegovo stranko dobri. So na zgornjem robu anket, v katerih je fluktuirala stranka v zadnjih mesecih. To je najvišji rezultat in utrjuje Goloba kot nespornega hegemona levo od sredine, zato se mu ni treba bati notranjih frakcij, uporov, tudi če so zelo skrb vzbujajoči. Gledano v celoti pa je razmerje med levo sredino in desno sredino izrazito slabo."

 • Uredništvo

  11. 6. 2024  |  Politika

  »Ta evropski parlament je najbolj desno usmerjen doslej«

  "Evropska ljudska stranka se je vsaj deloma okrepila tudi na račun skrajne desnice, spet drugje je kot zmerna desnica pridobivala na račun levice in liberalne sredine. Močan rezultat EPP je postal možen predvsem zaradi njihovega krepkega rezultata v velikih članicah: Nemčiji, Španiji in Poljski. O devetih poslanskih mestih več za EPP (skupaj 185) so pred volitvami zgolj sanjali. Evropski konservativci in reformisti so s 73 poslanci dobili dodatne štiri sedeže, skrajna Identiteta in demokracija se je okrepila za devet sedežev, kar je približno v napovedi javnomnenjskih anket. Volilci skrajne desnice so se s svojimi protestnimi glasovi preselili denimo tudi k doslej na evropski ravni nepovezanim strankam. In tam zdaj tiči vzpon skrajne desnice, ki se bo v prihodnjih tednih z združevanji in preoblikovanjem političnega prostora šele pokazal. Že zdaj pa je jasno, da je s približno četrtino poslanskih mest skrajnodesničarskih skupin ta evropski parlament najbolj desno usmerjen doslej."

 • Uredništvo

  12. 6. 2024  |  Družba

  Parada ponosa v Ljubljani / Pogled nazaj, korak naprej

  V Ljubljani bo v soboto, 15. junija, potekala parada ponosa. Na Kongresnem trgu se bo že dopoldan odvijalo Paradno mesto, največji dogodek LGBTQ+ skupnosti pri nas, ki je načeloma namenjen ogrevanju za paradno povorko, kasnejši program na velikem odru in večerno klubsko rajanje. 

 • Uredništvo

  11. 6. 2024  |  Družba

  »Vzporedna slovenska zgodovina se piše že od samostojnosti dalje«

  "Tudi zaradi cerkvene podpore, čeprav ne samo te, je okrasje kljukastega križa in domobranskih insignij postalo standard mnogih cestnih koreografij, ko je treba dokazati sovraštvo do migrantov ali pa zgolj pripadnost določeni stranki. V preteklosti bi fotografija nekoga, ki je dvignil roko v nacistični pozdrav in vzklika 'Hitler je heroj', povzročila manjši družbeni potres. Danes dobiva, vsaj občasno, državno zaščito kot kulturni spomenik in podporo kot institucija posebnega družbenega pomena."

 • Uredništvo

  11. 6. 2024  |  Družba

  »Projekt združene in svobodne Evrope je postmodernistični koncept«

  V članku z naslovom Maščevanje neznanih junakov, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine ALTERNATIVE: BIČANJE EVROPE, hrvaški pisatelj, dramaturg in pesnik Dino Pešut piše o tem, da evropske meje postajajo trdne in konkretne, nabite z drugimi cilji. 

 • Uredništvo

  10. 6. 2024  |  Politika

  Robert Golob / »Vsi naši cilji so bili izpolnjeni«

  "Nič ni šlo narobe, vsi naši cilji so bili izpolnjeni: imeli smo visoko volilno udeležbo, dobili smo štirikrat za na referendumih, v Svobodi smo imeli sicer malček smole pri mandatih za evropske poslance. Po svoje pa je tako morda še bolje, saj zdaj nimamo izgovorov, da ne bi naprej delali še bolj trdo."

 • Uredništvo

  10. 6. 2024  |  Družba

  »Ne liberalci ne socialisti v evropskem parlamentu nimajo ustreznega proti-odgovora, ki bi gasil že zanetene politike strahu«

  V članku z naslovom Knjige za pridne punce, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine ALTERNATIVE: BIČANJE EVROPE, sociolog dr. Roman Kuhar piše o tem, da ne liberalci ne socialisti v evropskem parlamentu nimajo ustreznega proti-odgovora, ki bi gasil že zanetene politike strahu.

 • Uredništvo

  10. 6. 2024  |  Svet

  »Za palestinsko ljudstvo pomeni priznanje akt solidarnosti in spoštovanje pravic nacije«

  "Za palestinsko ljudstvo pomeni priznanje akt solidarnosti, ki ga tako zelo potrebuje, in spoštovanje pravic nacije, za Izrael spodnašanje njegove strategije. V času obnovljene svetovne pozornosti za palestinsko vprašanje in palestinsko-izraelski konflikt pomeni spodbudo in zagon za diplomatske odločitve. Priznanja ne bodo ustavila ubijanja in ne rešila katastrofalne humanitarne krize, ne bodo vplivala na reševanje konflikta in niti prispevala k rešitvi v obliki dveh držav. Toda predstavljajo izhodišče za mirovni proces in mir ter nedvoumno sporočilo Izraelu in premieru Benjaminu Netanjahuju, ki temu na vse kriplje nasprotuje; izjavil je, da bi bili judovska in palestinska država druga ob drugi 'nagrada za terorizem'."

 • Uredništvo

  10. 6. 2024  |  Družba

  »Politika vsakokrat znova razume nacionalko kot proizvajalko političnih stališč, ne pa kot samostojen medij«

  "Kako lahko kdo sploh verjame, da bo politika samo sebe nekje omejila, ko pa hoče posegati na vedno več področij. Prosto po domislici, da gre v politiki za enostavno gravitacijsko silo. Ko dobiš moč, je hočeš imeti vedno več. Torej, ko politika razglaša na velika usta, da se umika iz javnega medija, na drugi strani že išče stranska vrata, skozi katera se bo priplazila nazaj. Vsakokratna politika poskrbi za kolobarjenje. Eni kadri prihajajo v ospredje, drugi se malo umaknejo in potem se ritual ponovi. Vzvod tega načina je že v osnovi zgrešen. Politika vsakokrat znova razume nacionalko kot proizvajalko političnih stališč, ne pa kot samostojen medij. Razume njen agitatorski del, ne razume pa kompleksnosti medija. Še vedno misli s konceptualnim aparatom prejšnjega stoletja, da je krona programa informativni program. In še bedno verjame, da je ljudstvo bebavo. Da bo nasedlo poceni propagandi."

 • Uredništvo

  7. 6. 2024  |  Politika

  »Obraz, ki ga bomo kazali Evropi, mora biti pravi obraz Slovenije, ne pa obraz Janeza Janše«

  "Tukaj ne gre za imena, temveč vrednote. Živimo v državi, kjer je desni populist tisti, ki dominira na desnici, ne pa zmerna desna stranka, zato se v vsakem neposrednem soočenju z Janezom Janšo zelo jasno pokaže, kakšne so vrednote, na katerih temelji SDS, in kakšne so vrednote tihe večine v Sloveniji. Mislim, da je prav, da se to pokaže, ker mora biti obraz, ki ga bomo kazali Evropi, pravi obraz Slovenije, ne pa obraz Janeza Janše. Prevečkrat se sprijaznimo s tem, da prepuščamo evropske volitve Janezu Janši. Vsi skupaj se moramo potruditi, da Evropi pokažemo pravi obraz Slovenije. Ni nujno, da je to obraz Roberta Goloba, govorim o vrednotah in o tem, da morajo na evropskih volitvah v Sloveniji večino dobiti tiste stranke, ki zagovarjajo evropske vrednote, kot so demokracija, vladavina prava in socialna država. To so vrednote, na katerih lahko Evropa raste, vrednote suverenistov, ki jih zaradi svojih vezi z Viktorjem Orbanom zagovarja Janez Janša, pa bodo razgradile Evropo."

 • Uredništvo

  7. 6. 2024  |  Družba

  Kako seksati feministično?

  "Zame 'feminističen seks' pomeni zavedanje vloge, ki jo je v naših spolnih življenjih igrala mizoginija. Ogromno ljudi je v času odraščanja nezavedno ponotranjilo cel kup lažnih prepričanj o seksu – da je spolna sla nekaj, česar se je treba sramovati, da so nekatere oblike spolnosti moralno boljše in pomembnejše od drugih, da naša telesa niso vredna užitka, če ne ustrezajo točno določenim estetskim merilom. Feministično seksati pomeni analizirati vsa ta prepričanja in si dati dovoljenje za tako spolno življenje, kakršno si želiš imeti."

 • Uredništvo

  5. 6. 2024  |  Politika

  Naslovnica nove Mladine / Voli ljubezen

  V petek izide nova Mladina! V 23. letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 7. junija, poudarjamo, da je potrebno na prihajajočih evropskih volitvah voliti ljubezen. Kaj s tem mislimo, smo pojasnili v obsežnem vodniku po evropskih volitvah, v katerem boste našli vse odgovore na vprašanja, zakaj voliti in (predvsem) koga. Ilustracijo na naslovnici Mladine je ustvaril naš hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič. 

 • Uredništvo

  5. 6. 2024  |  Družba

  »EU bi se morala znova vprašati, pri čem, kdaj in zakaj sodeluje«

  V članku z naslovom Nekoč, ko EU zbrala bo pogum, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine ALTERNATIVE: BIČANJE EVROPE, filozof dr. Peter Klepec piše o tem, da smo zadnja leta priča pospešenemu razpadu mednarodnega reda, vzpostavljenega po drugi svetovni vojni. EU bi se tu morala znova vprašati, pri čem, kdaj in zakaj sodeluje.

 • Uredništvo

  5. 6. 2024  |  Svet

  »Izraelske univerze vsak dan omogočajo genocid«

  »V zadnjih osmih mesecih je Izrael bombardiral tudi na stotine šol v Gazi. Pred vojno jih je tam delovalo 737. Po podatkih ZN-a je bilo v Gazi oktobra lani 625.000 učenk in učencev ter več kot 22.500 učiteljev. Zdaj nobena šola ne deluje več. Izraelska vojska je načrtno uničila ali poškodovala tudi vseh 11 univerz v Gazi in ubila najmanj 95 univerzitetnih profesorjev.«

 • Uredništvo

  5. 6. 2024  |  Družba

  »Največ, kar je kadar koli uspelo kateremu koli nasmešku naše dežele«

  "Nika Kovač je nasmešek, ki bi ga morali v teh deževnih, grenkih dnevih evropske kampanje slaviti na polikanih plakatih, mestnih krožiščih, vaških blagoslovih in v tišinah naših src. Ne le zaradi nagrade, ki jo je prejela (in ki je največ, kar je kadar koli uspelo kateremu koli nasmešku naše dežele), pač pa tudi zaradi načina, kako s svojim nasmeškom opremlja ključne boje našega sveta, našega zadrgnjenega, prestrašenega, militantnega časa. Radodarno in nalezljivo. Nika Kovač ve, da zadrgnjen, prestrašen in militanten čas pred ničimer ne trepeta bolj kot pred širokim nasmeškom z rdečo šminko in visečimi uhani, ki se zmore razširiti kot ogenj v hiši. In vendar sumim, da njen nasmešek ni narejen iz tega razloga. Ker, pač, njen nasmešek … ni narejen."

 • Uredništvo

  4. 6. 2024  |  Družba

  »Protievropska skrajna desnica ne bo prišla na oblast v EU«

  V članku z naslovom Madžarska zgodba, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine ALTERNATIVE: BIČANJE EVROPE, urednik madžarskega tednika Magyar Narancs Endre Bojtár piše o tem, da protievropska skrajna desnica ne bo prišla na oblast v EU, razen v primeru malo verjetnega nenadnega zloma velikih sredinskih strank – ne le na bližnjih evropskih volitvah, temveč tudi na volitvah v posameznih članicah v prihodnjih letih. 

 • Uredništvo

  4. 6. 2024  |  Politika

  Domača naloga za Janeza Janšo

  "Izrael se od začetka obleganja Gaze zaveda, da bo na neki točki pritisk mednarodnih struktur postal neznosen. Hkrati pa stavi na možnost, da lahko časovno točko, ko se bo to zgodilo, za nekaj mesecev prestavi. To mu dobro uspeva. Z zamikom trenutka, ko bi Palestino priznala Slovenija, bi nekoliko nevtraliziral pritisk majhne članice Evropske unije. In članice Nata."

 • Uredništvo

  4. 6. 2024  |  Družba

  »V Sloveniji desettisoči tujcev delajo v napol suženjskih razmerah«

  "Šele ko bomo nehali prestrašeno buljiti v vsako novo medijsko manifestacijo performativne radikalnosti, se bomo morda osredotočili na sistem, v katerem dejansko živimo. V Sloveniji desettisoči tujcev delajo v napol suženjskih razmerah, tu živijo brez najosnovnejših pravic. Če se poskušajo upreti ali pobegniti, jim šefi prekinejo dovoljenja za bivanje in jih vržejo v žrelo deportacijskega sistema. Z novimi ukrepi naša liberalna vlada te procese le še pospešuje. V Sloveniji je tudi še vedno skoraj nemogoče dobiti azil, od leta 2017 je bilo več kot 50.000 ljudi deportiranih v roke nasilni hrvaški policiji oziroma v taborišča na robu Evrope ali predanih diktatorskim režimom. Desetine jih je med iskanjem varnosti umrlo v naših rekah in gozdovih. V Mediteranu je samo v lanskem letu umrlo preko 3000 ljudi. Medtem je država investirala desetine milijonov javnega denarja v militarizacijo meja in še več v vojaške avanture v tujini. Če vas niso zmotila ta dejstva, se tudi ni treba vznemirjati ob nekaj kretenih, ki se igrajo vaške straže v centru Ljubljane."

 • Uredništvo

  4. 6. 2024  |  Kultura

  Zdravstvena kriza in posledice pandemije covida-19

  V Galeriji Kvartirna hiša v Celju bo od 6. do 30. junija na ogled razstava Mladininega fotografa Boruta Krajnca z naslovom Prehajanje (2020-2021), ki se ukvarja z zdravstveno krizo in posledicami pandemije covida-19.

 • Uredništvo

  3. 6. 2024  |  Družba

  »Evropa je bila od vsega začetka mišljena kot obrambni mehanizem«

  V članku z naslovom Evropski (ne)mir, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine ALTERNATIVE: BIČANJE EVROPE, pravnik in kolumnist Matjaž Gruden piše o tem, da je bila Evropa kot gospodarski, pravni, politični, socialni projekt od vsega začetka mišljena kot obrambni mehanizem, ki naj bi Evropejce zaščitil pred samimi seboj. Postavil je temelje za drugačno sobivanje med evropskimi narodi.

 • Uredništvo

  3. 6. 2024  |  Družba

  »Nihče, še zlasti škofje, ne sme obsojati vernih volilcev«

  "Cerkveni voditelji imajo seveda vso pravico, da povedo, kaj cerkveni nauk dopušča in česa ne. Lahko, tako kot mi vsi, opozarjajo na morebitne dolgoročne, nenačrtovane posledice zakona, se bojijo zlorab, opozarjajo na ranljivost in krhkost umirajočih, na filozofske in etične razsežnosti odločitve. Nihče, še zlasti škofje, pa ne sme obsojati vernih volilcev, ki bi se na referendumu odločili drugače, kot jim zapoveduje katoliški nauk oziroma cerkveni dostojanstveniki. Še zlasti ko se ti požvižgajo na načela lastne institucije. Po katoliškem učenju, kot ga razlagajo številni dokumenti, je namreč dopustno obsoditi greh, ne pa grešnika."

 • Uredništvo

  3. 6. 2024  |  Družba

  RTV / »Ko so časi hudi, se vidi, kdo je pripravljen tvegati«

  "Ko so časi hudi, se vidi, kdo je pripravljen tvegati. Sama sem zavedna tej hiši, sem nekako človek za hude čase in ni mi težko prevzeti v. d.-jevstva, čeprav je situacija na RTV Slovenija daleč od rožnate. Človek, ki je pripaden tej hiši, bo v takšnem trenutku rekel ja, ker vemo, da je v lepih časih kandidatov veliko, ko so časi slabi, pa ni nikjer nobenega."

 • Uredništvo

  3. 6. 2024  |  Kultura

  Zaodrje slovenskih kraljev in kraljic preobleke 

  V ljubljanski Galeriji Kresija bodo 5. junija ob 19.00 odprli razstavo fotografij Simona Changa Kraljice preobleke, ki slavi raznolikost in ustvarjalnost slovenske scene kraljic in kraljev preobleke (angleško: drag queens). Odpira nam svet spektakla, ekstravagantnih, izjemno dodelanih kostumov, močnih ličil in strastnih odrskih nastopov. 

 • Uredništvo

  3. 6. 2024  |  Politika

  Janez Janša / »Ta beseda je res naenkrat v modi. Meni sicer ni simpatična, ker gre za tujko.«