IJ, STA

17. 8. 2018  |  Svet

Več kot 350 ameriških medijev proti medijski vojni predsednika Trumpa

Mediji so se na pobudo časopisa Boston Globe združili v kampanji proti napadom predsednika Donalda Trumpa na medije 

Na skupno kampanjo medijev je Trump preko Twitterja odgovoril: LAŽNIVI MEDIJI SO OPOZICIJSKA STRANKA. To je zelo slabo za našo Veliko državo. AMPAK MI ZMAGUJEMO!''

Na skupno kampanjo medijev je Trump preko Twitterja odgovoril: "LAŽNIVI MEDIJI SO OPOZICIJSKA STRANKA. To je zelo slabo za našo Veliko državo. AMPAK MI ZMAGUJEMO!''
© Gage Skidmore / Wikimedia Commons

Trump za lažne novice pogosto označuje prispevke, ki so kritični ali ki vsebujejo zanj škodljive informacije. Ne malokrat pa je medije tudi že označil za sovražnike ljudstva. Po njegovi presoji časnik  New York Times propada, pri televiziji CNN pa so zaposleni lažnivci. Občasno tudi osebno napade novinarje na novinarskih konferencah ali preko Twitterja. Spomnimo, da je bil novinarjem New York Timesa in CNN večkrat onemogočen dostop do tiskovnih konferenc Bele hiše. Konec julija letos je bil dostop do tiskovne konference onemogočen tud CNN novinarki iz Bele hiše.

Novinarji v ZDA tako ne veljajo več za sodržavljane, ampak sovražnike ljudstva, je  zapisal Boston Globe. Trumpovi napadi na svobodo medijev so pomemben steber njegove politike, ki pa ima nevarne posledice. Med drugim pojenja zaupanje ljudi v neodvisno poročanje ter predstavlja nevaren vzor za avtoritativne voditelje v drugih državah, češ da se lahko novinarje obravnava kot sovražnike. "Novinarji niso sovražniki," so še zapisali pri časniku. Pri časniku so citirali enega izmed ustanovnih očetov in drugega predsednika Združenih držav Amerike, Johna Adamsa: "Svoboda medijev je bistvena za varnost naše svobode."

Odmevno kampanjo, ki se ji je pridružilo skoraj 350 medijev, spremlja tudi ključnik #EnemyofNone (nikogaršnji sovražnik). Večina med njimi je komentarje objavila že v sredo.

New York Times je pod ogromnim naslovom "Svobodni mediji vas potrebujejo" zapisal, da je edino prav, da ljudje kritizirajo medije, če se ti kaj zmotijo. "Ampak vztrajati, da so resnice, ki ti niso všeč, lažne novice, predstavlja nevarnost življenjski sili demokracije. In označevanje novinarjev za sovražnike ljudstva je nevarno, pika," so zapisali ter dodali: "New York Times se pridružuje več sto časopisom, od nacionalnih dnevnikov do lokalnih tednikov, pri opominjanju naših bralcev o vrednosti medijske svobode."

"Vztrajati, da so resnice, ki ti niso všeč, lažne novice, predstavlja nevarnost življenjski sili demokracije. In označevanje novinarjev za sovražnike ljudstva je nevarno, pika," so zapisali pri New York Timesu.

Časnik Philadelphia Inquirer je zapisal, da delujejo v mestu, kjer se je rodila ameriška demokracija. "Če mediji niso svobodni pred povračilnimi ukrepi, kaznimi ali dvomi zaradi nepriljubljenih mnenj ali informacij, potem tudi država ni, niti njeni ljudje," so zapisali.

Tudi številni drugi mediji so v uvodnikih in komentarjih utemeljevali, zakaj je pomembna svoboda medijev in govora - od zagotavljanja resnice do preprosto tega, da se ljudem prihrani čas. "Na praktični ravni mi novinarji spremljamo dolgočasna vladna zasedanja in se učimo o javnem financiranju šolstva, da se vam ni treba," je zapisal časnike Arizona Daily Star. "Ni tako veličastna izjava kot prvi amandma, vendar služi," so dodali.

Kljub številnim pozitivnim odzivom na kampanjo, pa so se nekatere medijske hiše izrekle proti podpori kampanji. Med drugim časnik Wall Street Journal, kjer so mnenja, da imajo tudi Trump in njegovi sodelavci pravico do svobode govora. Časnik Baltimore Sun pa je zapisal, da se strinjajo, da novinarji niso sovražniki ljudstva in da se medije ne sme označevati za lažne medije, da pa koordinirana akcija številnih medijev deluje kot napad proti republikanskemu predsedniku.

Iz nedavne javnomnenjske raziskave ameriške univerze Quinnipiac je razvidno, da 51 odstotkov republikanskih volivcev verjame, da so mediji sovražniki ljudstva in ne pomemben del demokracije. Več kot polovica, 52 odstotkov, pa jih ni zaskrbljeno, da bi lahko Trumpove kritike vodile v nasilje proti novinarjem. Med vsemi volivci jih je sicer 65 odstotkov mnenja, da so mediji pomemben del demokracije, poroča britanski BBC.

Iz nedavne javnomnenjske raziskave ameriške univerze Quinnipiac je razvidno, da 51 odstotkov republikanskih volivcev verjame, da so mediji sovražniki ljudstva in ne pomemben del demokracije.

Na združeno moč medijev se je v svojem slogu odval tudi predsednik Trump, ki preko svojega Twitter računa z veliki črkami napisal:"LAŽNIVI MEDIJI SO OPOZICIJSKA STRANKA. To je zelo slabo za našo Veliko državo. AMPAK MI ZMAGUJEMO!''

Svoje je kampanji dodal tudi senat Združenih držav Amerike, ki je sprejel nezavezujočo resolucijo v podpori medijem, v kateri so zapisali, da le-ti zares niso sovražniki ljudstva.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.