S figo v žepu?

Samo Fakin bo najverjetneje postal minister za zdravje. To delo ne obsega le pridobivanja več denarja za ta ključni resor, kot se včasih zdi, temveč, da se ciljno usmerjeno posveti poglavitnim problemom zdravja (ne le zdravstva). Po osnovnem vodilu SZO je treba: ‘’preprečiti, kar je moč preprečiti’’, in ‘’zdraviti, kar je mogoče zdraviti’’. Vsakodnevno še največ izvemo o gnečah, nesrečah in žrtvah prometa (okrog 100 na leto), preprečevanje nesreč ima skoraj ekskluzivno pozornost medijev in resorjev, AVP vodi številne kampanje v vseh mogočih oblikah. Uspešni so, kar je prav, a je nesorazmerno v primerjavi z drugimi zdravstvenimi problemi, ki zahtevajo mnogokratnik več žrtev. Moramo se zavedati celotne slike, pri nas pa vlada namerno ustvarjena nevednost! Manj se namenja za samomore (400 žrtev na leto). Še manj pozornosti in sredstev se namenja preprečevanju kajenja (3600 žrtev na leto in nad 100.000 kroničnih bolnikov), alkoholizma (in tveganega ali škodljivega pitja alkohola – 900 žrtev), ali sladkorne bolezni (več kot 100.000 kroničnih bolnikov). A tukaj ne moremo več mimo regulacije teh izdelkov, za kar določena industrija želi, da se o tem ne bi niti pogovarjali. A zakaj ne bi šli po poti FDA v ZDA, ki bo v bližnji prihodnosti zmanjšala količino nikotina v cigaretah za 20x (o tem žal pri nas ni nihče poročal, ne STA, ne RTV, …) in tako odpravila cigarete? Zakaj ne bi zmanjšali količine dodanega sladkorja v groteskno presladkih pijačah – recimo s 100 in več g/L pijače pod 50 g ali 40g sladkorja/L pijače, kar je še vedno zelo sladko? To so uresničljive in logične rešitve. Šele to bo prineslo pravo svobodo potrošnikom. Vsak si še vedno lahko sam dosladka, lahko tudi iz vagona, kot to počnejo v industriji, če ima prostor. Izdelek postane šele z uresničitvijo nekih pravil smiseln, oz. zadostno kakovosten in varen, tako kot mora vsak avto imeti delujoče zavore in uresničiti številne varnostne (in ekološke) zahteve.

Zakaj so cigarete namerno tako zasvojljive, trafike pred šolami, cigarete vsakodnevno nezakonito prodajajo mladoletnim, na pepelnikih še vedno namerno reklamirajo tobačne znamke, čeprav je to od marca 2017 prepovedano; kako je to možno? Prava osvežitev je, kako je Borut Mekina poudaril bistveno: poleg zakona o zdravstvenem zavarovanju, ki je v mnogih različicah pripravljen, in bi prinesel dodatnih 60 mio. Eur v zdravstveno blagajno, se je treba izkazati na najpomembnejših področjih. Logično je, da minister govori o cigaretah in sladkih pijačah, in najbolj nas zanima, kaj bo naredil na tem področju. Pri tem ga bomo morali držati za besedo, ko je obljubil bistven dvig trošarin, recimo cena cigaret 10 eur na škatlico ni daljna iluzija, ampak realnost v številnih naprednih, tudi evropskih državah. V Avstraliji so cene že danes čez 20 eur, v Sloveniji pa pod 4 eur! Spomniti je treba, da se je to s strani MZ že predlagalo in načrtovalo, a so v praksi lobisti industrij na ‘’pomembnem’’ Ministrstvu za finance to pretopili v mizerno majhna večkratna povišanja, skupaj s cenovnim izigravanjem industrije: cene so šle navzgor le po 10 centov (kar omogoči še oglaševanje s cenami). Hkrati bo potrebno enako kot doslej razkrinkati mehanizme lobiranja, plačane študije v sramoto Univerze v Ljubljani (npr. Domadenik in sod. na EF po naročilu tobačne industrije), študije po naročilu zavarovalnic … kot je to počel izvrstni Mekina. Potrebno je končno sistemsko preprečiti te zlorabe znanosti. Končni cilj je zdravje in dejansko zmanjšanje porabe škodljivih izdelkov. Če bo minister Fakin v tem dosleden in uspešen, bo dobil prestižno nagrado SZO kot ministrica Kolar Celarc in bo šel v zgodovino kot uspešen minister. Ne sme pa pričakovati zahvale medijev iz spodnjih registrov verodostojnosti in neodvisnosti, prav gotovo bodo na raznih poptevejih ipd. spet oddaje, kjer bo vpitje o korupciji … Seveda so dobavitelji, ki ob tem zaslužijo (in to z dogovarjanjem), na preprečevanju teh anomalij je treba delati. A v resnici je največja korupcija to, da so problemi, ki sem jih navedel, nerešeni, da še vlada takšno sprenevedanje, kljub vsem informacijam, ki jih imamo. Uspeh nove vlade in ministra za zdravje bo merjen predvsem po teh kriterijih. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.