Tišina hrupa

V 41. številki Mladine (12. oktober 2018) je v besedilu z naslovom Tišina hrupa B. Nežmah zapisal, da tožilka preganja tajnika slovenske škofovske konference T. Strehovca zaradi njegove objave »imen skupine oseb in organizacij, ki so podpisale pobudo za zaščito ustavnih pravic žensk, ter da jih je s poimenovanjem abortivni lobi žalil ter širil sovraštvo.« V nadaljevanju svojo kritiko tožilke izpelje v očitek, da preganja Strehovca zato, ker je ponavljal cerkveno doktrino, in ji očita trditev, da cerkev s svojim naukom razpihuje sovraštvo.

Ta zapis je izrazito zavajajoč. O tem, ali je zavajanje avtorjeva zavestna namera, ne moremo presojati, je pa indikativno, da je izpustil praktično vse, s čimer ovadba in obtožni predlog bremenita Strehovca. Ovadba in obtožni predlog Strehovcu namreč nikakor ne očitata njegovih stališč do abortusa in cerkvi niti implicitno ne očitata razpihovanje sovraštva, problem tudi ni objava imen podpisnic_kov pobude. Predmet ovadbe in obtožnega predloga je dejstvo, da se v prispevku (podpisanem s psevdonimom) na spletni strani Zavoda 24.kul.si, katere odgovorni urednik je Strehovec (in ki je bil ovaden kot odgovorni urednik), podpisnicam_kom očita »spodbujanje usmrtitev nerojenih punčk in fantkov«, odgovornost za splav 350.000 žensk, prizadevanje za izumiranje slovenskega naroda itd. , prispevek pa je opremljen s fotografijo pištole, prislonjene na trebuh visoko noseče ženske. To, ne pa stališča do abortusa, objava imen in poimenovanje podpisnic_kov z »abortivni lobi«, je tisto, s čimer po mnenju ovaditeljic_ev in tožilstva prispevek na spletni strani Zavoda 24.kul.si spodbuja in razpihuje sovraštvo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.