Popolna družina

Spoštovani, pišemo vam glede članka z naslovom »Popolna družina« avtorja Izaka Koširja, ki je bil 30. novembra objavljen v Mladini št. 48 in njeni spletni izdaji.

V založbi Rokus Klett se skupaj z avtorji zavedamo občutljivosti teme, izpostavljene v omenjenem članku in se opravičujemo vsem, ki smo jih nehote prizadeli. Gre za uporabo izraza, ki je bil v času nastajanja vsebin v rabi, v najnovejših gradivih pa tega izraza ne uporabljamo več.

Učbenike in druga gradiva pripravljamo v sodelovanju z avtorji, ki so strokovnjaki na svojih področjih, zasnovani pa so v skladu z veljavnimi učnimi načrti in na sodobnih didaktičnih pristopih. Tako je bilo tudi v primeru gradiva Lili in Bine 2. Kot navedeno, so avtorice v času nastajanja gradiv zanj uporabile takrat uveljavljeno klasifikacijo družin, ki je vključevala izraz “popolna družina”. Poimenovanja smo do danes posodobili, kar je že vidno v gradivih, objavljenih na spletu. Prav tako smo stara poimenovanja posodobili v tiskanih gradivih, vendar pa se zaradi starih ponatisov ali zaradi gradiv v učbeniških skladih, ki se menjavajo le na nekaj let, še vedno lahko pojavi verzija gradiva s tovrstno klasifikacijo.

Strinjamo se, da izraz »popolna družina« danes ni primeren, saj s sabo lahko prinaša vrednostno sodbo. Z vso odgovornostjo lahko zatrdimo, da takšno pojmovanje ni bilo v nikakršni meri mišljeno kot diskriminatorno do katerekoli oblike družine in ni bilo uporabljeno z namenom razvrednotenja ostalih tipov družin. Tako so v gradivu vse oblike družin obravnavane enakovredno.

Zavedamo se odgovornosti, ki jo nosimo kot izdajatelj učbenikov in drugih učnih pripomočkov, saj z njimi ne samo izobražujemo otroke in mladostnike, ampak jih tudi vzgajamo. Uporabnike naših gradiv želimo opremiti z znanjem, s katerim bodo postali samostojni, samozavestni in odgovorni gradniki odprte in vključujoče družbe.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.