Igor Jurekovič

21. 12. 2018  |  Mladina 51  |  Politika

SDS proti papežu

Papež Frančišek podprl marakeško deklaracijo

Papež Frančišek na velik četrtek simbolično poljublja in umiva noge muslimanskim, krščanskim in hindujskim beguncem

Papež Frančišek na velik četrtek simbolično poljublja in umiva noge muslimanskim, krščanskim in hindujskim beguncem
© Profimedia

Med 164 državami podpisnicami marakeške deklaracije oziroma dogovora ZN o varnih, urejenih in zakonitih migracijah je tudi Vatikan. V imenu Svetega sedeža je dogovor podpisal državni tajnik kardinal Pietro Parolin in ob podpisu dejal: »Veselimo se udejanjanja dogovora in obljube o trajnostni, prostovoljni in dostojanstveni migraciji.« Dogovor je označil za »pomemben napredek pri skupni mednarodni odgovornosti za skrb in solidarnost«. Dodal je, da je bil dokument podpisan v ključnem trenutku, saj smo v zadnjih letih ugotovili, da neustrezni odzivi na izzive migracij vodijo v krizo. V tej pa lahko »migrante vidimo kot grožnjo in ne kot brate in sestre, ki potrebujejo našo solidarnost in zadovoljitev osnovnih potreb«.

Parolin je v nagovoru navzoče opomnil, da je »papež Frančišek posvetil velik del svojega pontifikata ozaveščanju o stiski migrantov ter moralni nujnosti skrbi« za tiste, ki so se bili prisiljeni izseliti. Papež Frančišek je svoje mnenje vernikom ponovil na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Izrazil je upanje, »da bo podpis dogovora spodbudil večjo solidarnost do migrantov«. Ter dodal, da si želi, da bi mednarodna skupnost pokazala več »odgovornosti, solidarnosti in sočutja do tistih, ki so zaradi različnih vzrokov zapustili domovino«.

Mnenje Vatikana oziroma papeževo mnenje je tako jasno. Slovenska škofovska konferenca je ob tem povedala, da je »uradno stališče katoliške cerkve do marakeškega sporazuma predstavil Sveti sedež, ki je podpisnik omenjenega sporazuma. Slovenska škofovska konferenca (SŠK) o tej zadevi ni izdala nobene izjave.« Znana pa je vloga slovenskih krščanskih organizacij. Slovenska karitas skupaj z 11 sestrskimi organizacijami sodeluje pri projektu ozaveščanja slovenske javnosti o tem, »kako migranti z vključevanjem lahko pozitivno prispevajo k razvoju naše družbe in svoje izvorne države ter ljudi spodbudijo k odprtosti in sprejemanju«.

Kako pa glede marakeške deklaracije ravnajo politične stranke, ki rade govorijo o krščanskih vrednotah? Za primer vzemimo SDS, ki ima svoj krščanski forum. Predsednica foruma Simona Pavlič je med drugim dejala: »Če smo krščanski narod, je prav, da poznamo in se zavzemamo za krščanske vrednote.« Krščanstvo namreč je, kot nas radi opozarjajo, »temelj evropske civilizacije«. Pred državnozborsko razpravo o podpisu marakeške deklaracije nas je na evropske krščanske temelje spomnil tudi poslanec SDS Branko Grims: »Zavedati se moramo, da je evropski prostor med sabo povezan, je ranljiv, druži ga skupna krščanska kultura, krščansko izročilo in krščanske vrednote.«

Jasno je, kaj si papež misli o dogovoru ZN in pomoči migrantom ter beguncem. Jasno pa je tudi, kaj si o tem mislijo nekateri politiki, ki so včasih navzoči pri mašah, recimo tisti na Brezjah. Kdo torej ravna v nasprotju s krščanskim izročilom?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.