IK, STA

 |  Politika

Bodo brexit preložili?

Časnik Daily Telegraph poroča, da London in Bruselj razpravljata o preložitvi brexita

Banksyjev vizualni komentar brexita

Banksyjev vizualni komentar brexita
© Banksy / www.banksy.co.uk

Britanski in evropski uradniki spričo bojazni, da dogovor o brexitu ne bo potrjen do 29. marca, ko naj bi Velika Britanija zapustila unijo, razpravljajo o preložitvi brexita, danes piše britanski dnevnik Daily Telegraph. Britanski minister za brexit Stephen Barclay je sicer zatrdil, da si Združeno kraljestvo ne prizadeva za preložitev brexita.

Časnik se sklicuje na tri neimenovane vire v EU, ki trdijo, da britanski predstavniki "preiskujejo teren" glede preložitve uporabe 50. člena pogodbe EU, ki ureja izstop iz povezave.

A minister za brexit je v odzivu za Sky News poudaril, da bo Združeno kraljestvo EU zapustilo 29. marca in si ne prizadeva za preložitev brexita, na spletni strani poroča tiskovna agencija Reuters. "Politika vlade glede tega je jasna in premierka je to že večkrat povedala," je še dejal Barclay.

Za preložitev brexita bi bila sicer nujna dopolnitev 50. člena. Britanska vlada bi morala za to zaprositi EU, dopolnitev pa bi morale soglasno odobriti vse preostale članice unije na zasedanju Evropskega sveta. Britanska vlada bi morala spremeniti tudi "dan izstopa" v pogodbi o izstopu iz EU, ki je začela veljati junija lani. O tej spremembi bi moral glasovati tudi britanski parlament.

Britanski poslanci bodo sicer čez teden dni glasovali o dogovoru z Evropsko unijo o brexitu. Glasovanje bi moralo potekati že 11. decembra lani, a ga je parlament zaradi premajhne podpore dogovoru na pobudo premierke Therese May preložil.

Za preložitev brexita bi bila sicer nujna dopolnitev 50. člena. Britanska vlada bi morala za to zaprositi EU, dopolnitev pa bi morale soglasno odobriti vse preostale članice unije na zasedanju Evropskega sveta. 

Spodnji dom britanskega parlamenta bo razpravo o dogovoru o brexitu, ki jo je začel decembra, po napovedih nadaljeval v sredo. Podpora dogovoru ostaja nizka, a viri v britanski vladi trdijo, da glasovanja v parlamentu ne bodo znova preložili.

V dogovoru za najbolj spornega velja varovalo, s katerim bi se izognili trdi meji na Irskem otoku. Varovalo v primeru, da ne bo ustrezne rešitve v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih, predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva ter veljavnost nekaterih pravil notranjega trga za Severno Irsko.

Mayeva je decembra pri evropskih kolegih iskala zagotovila, ki bi britanske poslance prepričala v podporo dogovoru. Irski premier Leo Varadkar je po pisanju ponedeljkove izdaje irskega časnika Irish Times dejal, da je EU pripravljena Londonu dati dodatna zagotovila glede varovala. "Združenega kraljestva ne nameravamo ujeti v past - takoj želimo začeti pogovore o prihodnjih odnosih," izjavo Varadkarja za časnik povzema tiskovna agencija Reuters na svoji spletni strani.

Če spodnji dom parlamenta dogovora ne bo podprl, je vse verjetneje, da bo Velika Britanija iz EU 29. marca izstopila brez dogovora z Brusljem.

Veliko Britanijo v primeru brexita brez dogovora čaka kaos v prihodnjih odnosih z EU, najpomembnejšim zunanjim trgom, velika bi bila tudi negotovost v odnosih s tretjimi državami, saj bi morali na hitro skleniti niz trgovinskih dogovorov. Združeno kraljestvo bi brexit brez dogovora verjetno pahnil v recesijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.