Zakaj si ne uredijo papirjev?

Skupaj korakamo k novim zaostritvam zakona o tujcih. Logika je ista kot vedno: ljudje prečkajo mejo, zlorabljajo azil, si urejajo bivanje prek zaposlitve in študija … to naj bi bil problem, ki ga je treba rešiti.

Prosilci za mednarodno zaščito v azilnem domu v Ljubljani na prireditvi ob svetovnem dnevu migrantov, 18. decembra 2018. (Vsak je prižgal svečo in povedal svojo zgodbo.)

Prosilci za mednarodno zaščito v azilnem domu v Ljubljani na prireditvi ob svetovnem dnevu migrantov, 18. decembra 2018. (Vsak je prižgal svečo in povedal svojo zgodbo.)
© Borut Krajnc

Skoraj nemogoče je človeku razložiti, da je postal ilegalec. Ne glede na to, kako dolgo je pričakoval odločitev države o svojem statusu, nihče ni pripravljen verjeti, ko to dejansko prejme. Obsodbo dobi v obliki nedolžnega kosa papirja ali elektronskega sporočila odvetnice, brezveznega sporočila, v katerem je prijazno obveščen, da je njegova prošnja za bivanje zavrnjena. Po navadi mu moraš razložiti, da v praksi to pomeni zapor in odstranitev iz države. In po navadi ti obsojenec ne verjame. »Zapor? Jaz? Saj nisem kriminalec! Nič nisem naredil! Hodim v službo, plačujem davke, plačujem stanovanje …« Sledi obvezno zanikanje: »Ne, sigurno je napaka … bom šel na policijo in jim bom vse razložil. Saj bodo razumeli, da hočem samo v miru živeti.« Nikomur ne moreš dopovedati, da policije ne zanima, kako pridno delaš in koliko slovenščine si se naučil. Zanima jih le še to, ali imaš dokument, na podlagi katerega te lahko deportirajo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.