IK, STA

 |  Politika

Šarec in LMŠ se še naprej vzpenjata, Janša in SDS še naprej padata

Delo Šarčeve vlade kot uspešno ocenjuje že slabih 70 odstotkov vprašanih. Zadnja vlada, ki je dosegla tako visoko zaupanje javnosti je bila Drnovškova pred 17 leti. 

Prvak opozicije Janez Janša je že daleč za predsednikom vlade Marjanom Šarcem

Prvak opozicije Janez Janša je že daleč za predsednikom vlade Marjanom Šarcem
© Borut Krajnc

Po februarski javnomnenjski raziskavi Ninamedie Vox populi sta stranka LMŠ in njen predsednik Marjan Šarec na lestvici strank in politikov še okrepila vodstvo. LMŠ bi volilo 31,3 odstotka vprašanih, drugouvrščeno SDS pa zgolj 11,6 odstotka. Delo Šarčeve vlade po februarski anketi kot uspešno ocenjuje visokih 69,9 odstotka vprašanih.

Ocena dela vlade je v tokratni anketi še precej zrasla v primerjavi z januarsko, ko je s 56,1 odstotka dobila do takrat najvišjo oceno od imenovanja. Kot neuspešno delo vlade ocenjuje 24 odstotkov vprašanih, 6,1 pa jih je odgovorilo z ne vem. Prav tako je precej narasla podpora največji vladni stranki LMŠ, ki ji predseduje premier Šarec. Januarja bi jo volilo 18 odstotkov vprašanih, tokrat pa 31,3 odstotka. Medtem pa je podpora Janševi SDS z januarskih 16,9 odstotka še dodatno padla, in sicer na 11,6 odstotka.

Tako visoko podporo kot jo ima trenutno Šarčeva vlada je v času dvajsetletnega merjenja razpoloženja javnosti nekajkrat uspelo doseči le vladi pod vodstvom Janeza Drnovška. "Konec leta 2002 je Drnovškovo vlado podpiralo 70,8 odstotka anketirancev. Na njen odličen rezultat je pomembno vplivalo dejstvo, da je prav tedaj Slovenija končala pogajanja z Evropsko unijo in prejela povabilo, da se ji čez poldrugo leto formalno pridruži," ugotavljajo pri časniku Dnevnik. Po drugi strani pa je SDS tako nizko podporo po raziskavi Vox populi zadnjič zabeležila konec leta 2002, kar pomeni, da gre za najnižjo podporo Janševi stranki v zadnjih 17 letih. 

SDS je tako nizko podporo zadnjič zabeležila konec leta 2002, kar pomeni, da gre za najnižjo podporo Janševi stranki v zadnjih 17 letih.

Na podlagi rezultatov zadnje javnomnenjske ankete bi glede na zgolj tiste volivce, ki so se opredelili, LMŠ v DZ zasedla 38 sedežev, SDS pa 14. Z 11 poslanci bi sledila SD, ki jo je v anketi izbralo 8,9 odstotka vprašanih. Za Levico se je opredelilo 6,2 odstotka vprašanih, kar bi ji prineslo osem poslancev, NSi pa bi 3,9-odstotna podpora prinesla pet poslancev.

Na podlagi zadnjih javnomnenjskih rezultatov bi bilo število sedežev v parlamentu sledeče: LMŠ (38 sedežev), SDS 14,  SD (11), Levica (8), NSi (5), DeSUS (4), SAB (4) in SMC (4). 

Po štiri poslance bi v DZ dobile DeSUS, SAB in SMC; prvi dve je v anketi izbralo 2,9 odstotka vprašanih, SMC pa 2,7 odstotka.

Druge stranke se v parlamentarne klopi ne bi uvrstile. Za SNS in SLS se je sicer opredelilo po 2,5 odstotka volivcev, 0,7 odstotka jih je izbralo druge stranke, 19,7 odstotka vprašanih je odgovorilo, da ne vedo, koga bi volili, 4,2 odstotka pa, da ne bi volili.

Na lestvici priljubljenosti politikov Šarec, ki je dobil visoko oceno (nad 4, kar je uspelo le redkim politikom do zdaj), ostaja pred predsednikom republike Borutom Pahorjem, sledijo pa evropska poslanka Tanja Fajon, evropska komisarka Violeta Bulc, poslanka NSi Ljudmila Novak ter predsednik DZ in SD Dejan Židan. Janez Janša je tudi tu doživel hud udarec, saj se tokrat poslavlja z lestvice najbolj priljubljenih politikov. 

V telefonski javnomnenjski raziskavi, ki jo za časnik Dnevnik in RTV Slovenija pripravlja Ninamedia, je sodelovalo 700 anketiranih, opravljena pa je bila med 12. in 14. januarjem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.