UREDNIŠTVO

 |  Družba

Kje boste v petek, 15. marca, ob 11.55?

#petkiZAprihodnost tudi v sedmih mestih po Sloveniji

Jutri bodo v skoraj 1000 mestih v vsaj 82 državah mladi stavkali za podnebje na enem največjih protestnih shodov v zadnjem desetletju. Boj za okolje je boj za njihovo in našo prihodnost. Vstali bodo iz šolskih klopi, se zbrali na mestnih ulicah in skupno pozvali politike, naj s konkretnimi dejanji zaustavijo nevarno segrevanje planeta. Gibanje, ki ga je s svojim zgledom začela mlada Švedinja Greta Thunberg, se je razširilo med šolarje, dijake in študente, petkov shod pa bo prvi globalni podnebni štrajk.

Pridružili se jim bodo tudi mladi v Sloveniji, shodi so (za zdaj) napovedani v sedmih slovenskih mestih, v Velenju pa bodo na Titovem trgu postavili stojnico, na kateri bodo delili promocijsko in informativno gradivo. V Ljubljani se bo shod začel ob 11.55 na Kongresnem trguv Mariboru ob 11.55 na Grajskem trguv Kopru ob 11.55 na Titovem trgu, v Novem mestu ob 11.55 pred Planetom Tušv Slovenskih Konjicah bo štrajk ob 12.00 pred Gimnazijo Slovenske konjicev Kamniku se bodo mladi zbrali ob 12.15 na Glavnem trguv Ormožu pa ob 12.00 na Kerenčičevem trgu.

Mladi za podnebno pravičnost so na Facebooku še zapisali, da lahko organizatorjem protesta pomagate tudi, če se protesta ne morete udeležiti, in sicer s prostovoljnimi poljubnimi donacijami, s katerimi bodo lahko financirali marsikateri račun za podnebni štrajk. Pošljete jim lahko privatno sporočilo na Facebooku, oni pa vam bodo nazaj sporočili, kako jim lahko pomagate.

Več si lahko preberete v članku Vsi smo Greta, po Ljubljani pa lahko najdete tudi mestne plakate TAM-TAM.

Zemljevid protestov po svetu je dostopen na tej povezavi.

#VSIsmoGreta #petkiZAprihodnost #Mladina10

#VSIsmoGreta #petkiZAprihodnost #Mladina10
© Tomaž Lavrič / Damjan Ilić / Mladina

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.