Žana Erznožnik

3. 5. 2019  |  Mladina 18  |  Svet

V imenu tradicije

Kljub zakonski prepovedi so mnoge malavijske deklice posiljene

Mlada Malavijka, ki jo verjetno čaka kruta iniciacija v odraslost

Mlada Malavijka, ki jo verjetno čaka kruta iniciacija v odraslost
© Profimedia

V skoraj vseh ljudstvih sveta je prehod v odraslost pomemben življenjski mejnik, ki ga je treba tako ali drugače zaznamovati. V afriškem Malaviju se številne deklice ob prvi menstruaciji, ki pomeni prehod v odraslost, udeležijo tabora, kjer jih učijo, kako zadovoljiti moškega, iniciacija pa se konča z nezaščitenim spolnim odnosom z osebo, ki jo izberejo in plačajo dekličini starši. Z dogovorjenim posilstvom otroka.

Zagovorniki te tradicije zanikajo, da gre za posilstvo, saj mnoge deklice nestrinjanja s spolnim aktom ne izrazijo eksplicitno. Deklice v to pošljejo starši, poučene so, da je od uspešno opravljene iniciacije odvisno njihovo zdravje, prihodnost, njihov družbeni ugled in celo družinsko ekonomsko stanje.

Moška sperma naj bi deklico »očistila« in zaščitila pred boleznimi, a je realnost drugačna. V državi, kjer je 10 odstotkov populacije okužene z virusom HIV, v ruralnih predelih na jugu, kjer so ti obredi najpogostejši, pa kar 16 odstotkov, so nezaščiteni spolni odnosi veliko tveganje za okužbo. Sploh glede na to, da nekateri plačanci, ki obredno posiljujejo, priznavajo, da so HIV-pozitivni. Po podatkih iz raziskave malavijskega ministrstva za spol, otroke, invalidne in družbeno blaginjo je z virusom HIV okuženih kar 34 odstotkov vseh otrok, med katerimi je več deklic.

Deklice naj bi iniciacija pripravila na to, »da bodo dobre žene, ki bodo znale zadovoljiti svojega moškega, s čimer se zaščitijo pred nesrečnim življenjem«. Kljub »dobrim namenom« se posledice iniciacije še leta kasneje kažejo v podoživljanju travm in spolni frigidnosti, kar gotovo ne pripomore k srečnemu zakonskemu življenju.

A mnoge od njih poroke sploh ne dočakajo. Tiste, ki med obredom zanosijo, so namreč prepuščene same sebi, saj je po tradiciji očetu v tem primeru prepovedano, da bi priznal očetovstvo in sprejel svojo vlogo. Kot samske matere so družbeno zaznamovane, kot otroške matere pa so se, če sploh preživijo porod, prisiljene prenehati šolati. To jih dokončno oropa možnosti opolnomočenega življenja.

Po mnenju ministrice za spol, otroke, invalidne in družbeno blaginjo Jean Kalilani je takšna tradicija nedopustna, ker normalizira posilstvo in spodbuja otroške poroke. Po podatkih malavijskega statističnega urada se kar 42 odstotkov deklet poroči pred 18. letom in skoraj 10 odstotkov pred 15. letom starosti, kljub temu da je država Malavi podpisnica konvencije o otrokovih pravicah.

Spolni akt, kot del inicacijskega obreda, je sicer z nacionalnim zakonom prepovedan že od leta 2006, tako da naj bi bili po zakonu odrasli moški, ki po naročilu spolno občujejo z deklicami, preganjani. Ministrica Kalilani pa je zaskrbljena, saj je praksa še vedno razširjena, predvsem na ruralnih območjih. Zaveda se, da je treba spremeniti mentaliteto, h kateri lahko največ pripomorejo starešine. Nekateri starešine in vse več prebivalcev se zavedajo strahovitih posledic in neprimernosti dela svoje tradicije, a je ta še vedno stvarnost premnogih otrok in žensk.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.