Žana Erznožnik

 |  Mladina 24  |  Družba

Peticija proti prisilnim petkam

Zahteve delodajalcev, da delavke nosijo visoke pete, so seksistične in škodljive za zdravje

Moški in ženski čevlji

Moški in ženski čevlji
© Uroš Abram

»Nujne in primerne.« Tako je japonski minister za zdravje in delo Takumi Nemoto označil visoke pete, kot obuvalo za ženske na delovnem mestu. Njegov komentar je odziv na peticijo, ki se zavzema, da ženske na Japonskem ne bi bile več prisiljene v nošenje visokih pet na delovnem mestu. Peticijo je sprožila Japonka Jumi Išikava, ki se je naveličala celodnevnega stanja v petah, v kar je bila, kljub bolečinam v nogah, prisiljena pri delu v pogrebnem zavodu.

Ker je ugotovila, da v svojem trpljenju ni edina, je začela s peticijo, ki jo je prejšnji teden z 18 tisoč podpisi predala pristojnemu ministrstvu v želji, da bi to spremenilo pravila v dobro zaposlenih, kar so storili že leta 2005, ko so zaradi boljšega počutja in manjše porabe energije zaradi delovanja klimatskih naprav moškim na delovnem mestu začeli dopuščati odpete gumbe na srajci brez kravate.

Tokrat japonsko ministrstvo ni ustreglo delavkam, ki si želijo svoje delo opravljati brez bolečin in varno, ne da bi delovale nespoštljivo. Na ministrstvu so povedali, da so prek peticije prvič slišali za nezadovoljstvo zaradi zapovedanega nošenja pet, minister Nemoto pa vztraja, da so »visoke pete za zaposlene ženske primerne in potrebne«, saj je to »družbeno sprejeto in spada k delovnemu okolju«.

Nekatere podpisnice peticije pričakovanja delodajalcev primerjajo s kitajsko tradicijo povijanja in rezanja stopal, saj naj bi oboje ženske pohabljalo in jim prizadejalo bolečine zaradi izključno estetskih in seksističnih razlogov. Da je namen visokih pet na delovnem mestu zgolj estetski in da ta zapoved škoduje zdravju, se strinja tudi profesor na ljubljanski Medicinski fakulteti in vodja dejavnosti za ortopedijo stopala in gležnja v UKC dr. Matej Drobnič.

»Dolgotrajno nošenje visokih pet najprej privede do preobremenitvenih bolečin, kasneje pa lahko pride tudi do deformacij prstov, skrajšanja ahilove tetive, okvare hrustanca pod pogačico v kolenskem sklepu in deformacije spodnjega dela hrbtenice, ki se kaže v nepravilni drži.« Drobnič dodaja, da so pri nas predpisi glede obutve pri delu namenjeni varovanju zdravja delavca, kamor pa nošenja pet ne moremo uvrstiti, saj poleg zgoraj opisanih nepravilnosti zmanjšajo stabilnost pri hoji ter povečajo tveganje za padce in zvine.

Po mnenju strokovnjakinje za poslovno komuniciranje Ksenije Benedetti je med 5 in 8 cm visoka ter primerno oblikovana peta sicer del klasičnega poslovnega videza, a opaža, da se ta pravila pri nas v zadnjem času rahljajo in opuščajo. Meni, da sicer čevlji s peto ustvarijo nenadomestljiv pečat elegantnosti, a ob primernem kombiniranju z oblačili v poslovnem svetu odobrava tudi nošenje čistih superg, saj je pomembna celota. »Predvsem pa je pomembno, kaj ima človek v glavi in ne na nogah,« je še dodala.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.