Majda Vrhovnik

 |  Mladina 25  |  Družba

Permanentni šov spletnega zvezdništva

Borut Pahor je na podelitvi medijskih nagrad Žarometi ponosno sprejel priznanje za spletno zvezdo

Borut Pahor in Karmen Špacapan, odgovorna urednica revije Vklop, ki pod okriljem medijske skupine Media24 podeljuje Žaromete

Borut Pahor in Karmen Špacapan, odgovorna urednica revije Vklop, ki pod okriljem medijske skupine Media24 podeljuje Žaromete
© o: Borut Pahor, Instagram

Spletni profil predsednika republike Boruta Pahorja na Instagramu je neizčrpen vir zabave. Sledilci, ki jih je zdaj že skoraj 100 tisoč, lahko s fotografijami iz otroštva in mladosti odpotujejo v njegovo preteklost in ugotovijo, da ni končal glasbene šole, da je bil na faksu kar priden ali da je bil v gimnazijskih letih do ušes zaljubljen in je »itak mislil samo na punco«. Izvedeti je mogoče tudi, da je najljubši »puloverček« v modri barvi že dvakrat skoraj oddal Rdečemu križu, a si je potem premislil, da pazi na vitko linijo in zato zavrača vabila na večerje … Mogoče si je tudi ogledati, kako zelo je v stiku z naravo, ko leži v travi ali se sonči na plaži z začasnim tatujem delfinčka na rami ... Pred kratkim je Pahor prejel visoko priznanje za spletni trud: medijska hiša Media24 mu je podelila nagrado Žaromet (naslednika Viktorjev) za najboljšo spletno zvezdo.

Vse to bi lahko delovalo simpatično, če bi šlo za igralca, pevca ali voditelja, a med hahljanjem nad tatujem delfinčka in ironičnimi podpisi slik ne smemo pozabiti, da nimamo opraviti z »zvezdnikom«, pač pa s predsednikom republike. Za svojo neprimerno izjavo pred leti na maturantski paradi, »miška mala, to mi deli«, se je sicer opravičil, a se zdaj na ta račun šali na svojem spletnem profilu, ponorčevati pa se zna tudi iz tega, da ga ima narod – tudi zaradi kupa selfijev in podobnih fotografij – za narcisoidnega.

Predsedniška funkcija seveda ni namenjena nekomu, ki je »zabaven« in »neškodljiv«, ampak človeku, katerega »odtis v času in prostoru se meri s tem, kako so njegove odločitve neposredno prispevale k pomenu javnega dobrega«, kot zapiše Jure Trampuš v Dialogih iz leta 2016, posebej posvečenih Pahorju kot medijskemu fenomenu.

Z nominacijo Pahorja za spletno zvezdo se mu prizna »vpliv« na spletnem področju – »vpliv«, kakršnega imajo osebe iz estradnega sveta Cool Fotr, Ciril Komotar in Gaja Prestor, ki so bile skupaj z njim nominirane za nagrado, s tem pa je degradirana njegova politična funkcija. Prvo napako so naredili organizatorji prireditve Žarometi, ko so ga uvrstili v to kategorijo in mu nazadnje podelili nagrado, Pahor pa je naredil še večjo, ko je titulo navdušeno sprejel. Čeprav bi se moral – kakor je na svojem blogu izpostavil filozof Boris Vezjak – nad njo pošteno zamisliti. »Če zamenjaš politično vlogo za permanentni šov spletnega zvezdništva, podeljena nagrada verjetno zbudi podobne občutke, kot če bi ti kakšna picerija, asfaltna služba, mesarija ali avtomehanična delavnica podelila nagrado za najboljšega picopeka, asfalterja, mesarja ali avtomehanika. Tovrstna nagrada je najbrž ultimativna spoznavna točka, ko bi se moral vsakdo zamisliti, kako globoko je zabredel,« piše Vezjak. No, Pahor se ni. »Z vašo dragoceno pomočjo, moji ljubi sledilci na tem in drugih socialnih omrežjih, sem sinoči prejel Žaromet za spletno zvezdo,« se je pohvalil – kje drugje kot – na Instagramu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.