IK, STA

 |  Svet

Italija bo strožje kaznovala tiste, ki pomagajo migrantom

Italijanski senat je dal zeleno luč strožjim kaznim za reševanje migrantov na morju

Matteo Salvini

Za odlok notranjega ministra Mattea Salvinija je glasovalo 160 senatorjev, zgolj 57 jih je bilo proti.
© State Department / Michael Gross/ Public Domain

Italijanski senat je potrdil varnostni sveženj, ki med drugim predvideva strožje kazni za nevladne organizacije, ki na morju rešujejo migrante. Za nedovoljeno vplutje v italijanska pristanišča je predvidena globa do milijona evrov. Za odlok notranjega ministra Mattea Salvinija je glasovalo 160 senatorjev, 57 jih je bilo proti.

Salvinijev odlok je sicer začel veljati že 15. junija, a je potreboval potrditev v parlamentu, da ostane del italijanske zakonodaje tudi po 13. avgustu, ko bi sicer prenehal veljati. Spodnji dom, poslanska zbornica, ga je sprejel 25. julija.

Italijanska vlada, v kateri sta skrajno desna Liga in populistična Gibanje pet zvezd, je na strožjo migracijsko zakonodajo tudi vezala glasovanje o zaupnici vladi.

Za nedovoljeno vplutje v italijanska pristanišča je bila že doslej predvidena globa, a po novi zakonodaji se zvišuje z dosedanjih največ 50.000 na največ milijon evrov. Nova zakonodaja med drugim tudi olajšuje zaplembe ladij nevladnih organizacij, ki brez dovoljenja vplujejo v italijanska pristanišča, ter omogoča aretacije kapitanov teh ladij.

Za nedovoljeno vplutje v italijanska pristanišča je bila že doslej predvidena globa, a po novi zakonodaji se zvišuje z dosedanjih največ 50.000 na največ milijon evrov.

Predvideva tudi oblikovanje posebnega sklada, iz katerega naj bi državam, ki pri vračanju migrantov v njihove domovine aktivno sodelujejo, namenili dodatna finančna sredstva. Za dejavnosti tujih policistov pri tajnih operacijah proti mednarodnim tolpam za tihotapljenje ljudi je italijansko notranje ministrstvo namenilo dva milijona evrov.

Finančne kazni za nevladne organizacije, ki na morju rešujejo migrante, so del Salvinijeve stroge migracijske politike. Finančne kazni so doslej zaradi vplutja v italijanske ozemeljske vode in ker sta na italijanski otok pripeljali več deset rešenih migrantov naložili nemški organizaciji Sea Watch in italijanski Mediterranea. Prav tako so italijanske oblasti obema organizacijama zaplenile njuna plovila.

Salvini se je z novim varnostnim paketom odzval na primer reševalne ladje Sea Watch 3, ki je brez dovoljenja italijanske vlade konec junija vplula v pristanišče na Lampedusi. Pred tem je ladja z več deset migranti, ki so jih rešili na morju, brez cilja plula po morju.

Finančne kazni za nevladne organizacije, ki na morju rešujejo migrante, so del Salvinijeve stroge migracijske politike.

Novi italijanski varnostni paket predvideva tudi ostrejše kazni za vandalizem med demonstracijami. Ta poslej ne bo kaznovan zgolj z denarno kaznijo, ampak z zaporom. Strožje kazni so predvidene tudi za upiranje policistom med demonstracijami ter v primeru nasilja na športnih dogodkih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.