Znanost kot podganja dirka

Doseženo znanje danes ni več namenjeno poglabljanju vednosti, ampak je sredstvo dokazovanja veljave oziroma tržne vrednosti raziskovalcev in skupin

Teh nekaj vrstic ne pišem zato, ker se z ugotovitvami in mnenji v zapisu Spodleteti bolje dekana Filozofske fakultete dr. Romana Kuharja ne bi strinjal, ampak zato, ker se z njimi absolutno strinjam (v Mladini, št. 35). Bi pa rad dodal še poudarek, da je na podlagi te in tudi že vrste drugih podobnih kritik treba resno razmišljati o reformi slovenskega sistema za razvijanje znanosti, da bi izšli iz kontraproduktivnega sistema, kakršen je metastaziral v visokošolski, raziskovalni in odločevalski sferi. Ta sistem je del vladajočega sistema v svetu, v katerem je danes znanost organizirana kot podganja dirka (rat race), seveda v imenu konkurence kot najsvetejšega načela kapitalizma. Raziskovalna srenja, ki jo formira tak sistem, je daleč od sem in tja v zgodovini uspele avguštinske paradigme skupnosti učenjakov, v resnici je skupek atomiziranih in vzajemno antagoniziranih posameznic in posameznikov, vzajemno podcenjujočih se različnih znanstvenih disciplin, različnih šol itn. Doseženo znanje ni namenjeno poglabljanju vednosti, ampak je sredstvo dokazovanja veljave oziroma tržne vrednosti raziskovalcev in skupin. Navsezadnje, sistem publiciranja, ki je še zlasti ponorel v dobi digitalizacije, vsakemu resnemu poznavalcu, ki se še spomni bolj etičnega sporočanja odkritij, hipotez ali humanističnih refleksij, kaže vse bolj rigidno formo artikulacije vednosti, vedno več bleferskega objavljanja in ne nazadnje korupcije z vzajemnimi citiranji, favoriziranji in vsem drugim, kar ustvarja, skoraj bi človek rekel, znanstvene mafije. Te se potem zlasti na lukrativnih področjih lepo povezujejo s kapitalskimi, militarističnimi in političnimi oligarhijami.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.